Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rezort financií by mohla viesť bývalá viceguvernérka NBS Kohútiková

Údajná nádejná kandidátka Elena Kohútiková sa v NBS venovala prijímaniu eura.

Bratislava 14. marca (TASR) - Bývalá viceguvernérka Národnej banky Slovenska (NBS) a súčasná členka vedenia Všeobecnej úverovej banky (VÚB) Elena Kohútiková by podľa informácií TASR mala viesť rezort financií. Kohútiková pre TASR uviedla, že ponuku ešte nedostala, preto o nej nebude špekulovať.

Údajná nádejná kandidátka sa v NBS venovala prijímaniu eura. Nitranka Kohútiková vyštudovala Vysokú školu ekonomickú. Do bankového sektora vstúpila v roku 1990, keď prišla pracovať do Štátnej banky československej v Bratislave a po vzniku NBS sa v roku 1993 stala vrchnou riaditeľkou ekonomického úseku banky. Následne ju vláda SR vymenovala za členku Bankovej rady NBS. Od marca 2000 zastávala celé šesťročné funkčné obdobie post viceguvernérky NBS.

Centrálnu banku zastupovala v Európskej komisii vo Výbore pre ekonomickú a finančnú politiku (EFC), bola členkou Výboru pre medzinárodné vzťahy v Európskej centrálnej banke (IRC), alternátom guvernéra NBS v Generálnej rade Európskej centrálnej banky a Svetovej banke, členkou Výboru OECD pre ekonomickú politiku, ako aj členkou poradného grémia pri Výbore európskych regulátorov cenných papierov.