Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie neeviduje medzi obeťami útoku v Manchestri Slovákov

Miestom incidentu s obeťami na životoch bola multifunkčná hala Manchester Arena, kde sa práve končil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Foto: TASR/AP

Minister Lajčák zaslal svojmu rezortnému kolegovi sústrastný telegram.

Bratislava 23. mája (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (SR) zatiaľ nedisponuje informáciami, že by medzi obeťami útoku v britskom Manchestri mali byť Slováci. Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového odboru Igor Skoček.

"Na Veľvyslanectvo SR v Londýne sa zatiaľ neobrátil žiadny slovenský občan s tým, že by nahlásil stratu blízkej osoby. Zastupiteľský úrad je v kontakte s políciou a miestnymi úradmi," dodal.



Incident v Manchestri, kde došlo v noci nadnes k explózii na popovom koncerte, si podľa polície vyžiadal najmenej 22 mŕtvych a približne 60 zranených. Polícia tiež prostredníctvom siete Twitter vyhlásila, že k tomuto prípadu pristupuje predbežne ako k teroristickému útoku.

Miestom incidentu s obeťami na životoch bola multifunkčná hala Manchester Arena, kde sa práve končil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Medzi účastníkmi podujatia bolo údajne mnoho detí a mladistvých. Samotná speváčka vyviazla podľa vyjadrenia jej hovorcu bez zranení.

Rezort vnútra analyzuje informácie od partnerov


Ministerstvo vnútra (MV) SR v súčasnosti analyzuje všetky informácie, ktoré na Slovensko prichádzajú od jeho partnerov v súvislosti s výbuchom v Manchestri. Ak to bude nevyhnutné, prijme potrebné opatrenia. Pre TASR to uviedol hovorca MV SR Petar Lazarov.

„Národné bezpečnostné a analytické centrum informácie vyhodnocuje a v prípade, že to bude nutné, prijme potrebné opatrenia. Na Slovensku platia zvýšené bezpečnostné opatrenia už niekoľko mesiacov, čo súviselo so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ a s incidentmi, ktoré sa odohrali v Nemecku, Belgicku a Francúzsku. Z taktických a bezpečnostných dôvodov bližšie informácie poskytovať nebudeme,“ povedal Lazarov pre TASR.

Minister M. Lajčák poslal sústrastný telegram rezortnému kolegovi B. Johnsonovi


V súvislosti s teroristickým útokom v Manchestri adresoval dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák svojmu britskému rezortnému kolegovi Borisovi Johnsonovi sústrastný telegram.

"Dovoľte mi, aby som pri tejto smutnej príležitosti vyjadril moju úprimnú sústrasť Vám, rodinám zosnulých a všetkým občanom Spojeného kráľovstva. Slovenská republika odsudzuje tento hanebný teroristický čin a v tejto ťažkej chvíli stojí pevne po boku Spojeného kráľovstva,“ píše sa v telegrame.

Medzi obeťami výbuchu sú aj deti. Až 12 z 59 zranených návštevníkov koncertu bolo mladších ako 16 rokov. Viacero osôb zostáva aj niekoľko hodín po útoku nezvestných. Zverejnená bola doteraz identita troch mŕtvych. K zodpovednosti za útok sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.