Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Rezort chce nastaviť lepšie pravidlá klinickej výživy v nemocniciach

Na snímke štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Palkovič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Palkovič ubezpečil, že ministerstvo má problém identifikovaný.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Rezort zdravotníctva chce nastaviť presnejšie pravidlá v oblasti klinickej výživy v nemocniciach. "Na ministerstve už prebehli diskusie na úrovni hlavnej odborníčky pre výživu s tým, že sa diskutuje na tému nutričnej terapie v zdravotníckych zariadeniach," vyhlásil štátny tajomník Michal Palkovič. Na potrebu riešenia nutričného manažmentu poukázala Slovenská spoločnosť parenterálnej a enterálnej výživy (SSPEV).

Palkovič ubezpečil, že ministerstvo má problém identifikovaný. "Sekcie korešpondujúce na ministerstve dostali úlohy zúčastniť sa na tvorbe tohto projektu alebo plánu s tým, že my rozumieme tomu, že v prípade špeciálnej parenterálnej a enterálnej výživy by mali byť presnejšie pravidlá. Tie sa budeme v najbližšej dobe snažiť nastaviť," priblížil.

SSPEV poukázala na to, že v slovenských nemocniciach chýba systém nutričného manažmentu a dve tretiny pacientov sú ohrozené podvýživou. Je podľa nej potrebné zaviesť funkčný model nutričného manažmentu, vytvoriť správne postupy, štandardy a funkcie v nemocniciach a prepojiť ich so systémom vzdelávania.