Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort: Bezbolestná kolonoskopia pri skríningu by mohla byť preplácaná

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Prezidentka pacientskej organizácie Nie rakovine Jana Pifflová Španková ocenila zámer bezplatnej analgosedácie pri kolonoskopii. Opakovane povzbudila ľudí k zapojeniu sa do skríningu.

Bratislava 12. marca (TASR) - Analgosedácia pri kolonoskopii by mohla byť preplácaná z verejného zdravotného poistenia. Zámer oznámila v utorok ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Bezbolestná kolonoskopia by mohla prispieť k ďalšiemu zvýšeniu záujmu o skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka. Za posledné obdobie sa do onkonkontroly zapojilo 44,4 percenta ľudí, na zníženie výskytu choroby a úmrtí by bola potrebná účasť aspoň 70 percent populácie od 50 do 75 rokov.

"Dôležité je nielen absolvovať prvú časť skríningového preventívneho programu, a to je toxtest, ale v prípade, že tento test bude mať občan pozitívny, je potrebné podstúpiť aj druhú časť, a to je kolonoskopické vyšetrenie. Mnohí ľudia sa možno tohto vyšetrenia obávajú, pretože si myslia, že je bolestivé a my máme záujem na to, aby sa odstránili akékoľvek bariéry alebo strach aj z druhej časti," zdôvodnila Dolinková.

Jana Trautenberger Ricová z Národného onkologického inštitútu doplnila, že iba zhruba polovica ľudí, ktorí majú pozitívny test na skryté krvácanie v stolici, absolvujú následne skríningovú kolonoskopiu.

Prezidentka pacientskej organizácie Nie rakovine Jana Pifflová Španková ocenila zámer bezplatnej analgosedácie pri kolonoskopii. Opakovane povzbudila ľudí k zapojeniu sa do skríningu. "Je to iba malý testík, ktorý vám odhalí skryté krvácanie, o ktorom možno netušíte. Môže to byť po zápale, ale nedajme tomu šancu, ak sa to dá odstrániť potom následne na kolonoskopii," skonštatovala. Vyzdvihla tiež, že od 1. marca sa uhrádza liečba na metastatický kolorektálny karcinóm, pokročilé štádium rakoviny. Schvaľovať sa má aj ďalšia moderná terapia.

Skríningové vyšetrenie pre ľudí od 50 do 75 rokov sa môže vykonať testom na skryté krvácanie v stolici alebo priamo vyšetrením hrubého čreva kolonoskopicky.