Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

RAŠI o nevyužitej šanci pre Košice, pokute Matovičovi a schôdzi NR SR

Richard Raši v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Ak má niekto dostatok peňazí, tak si za tisíc eur pokuty urobí politický marketing za mnohotisíc eur, upozornil v TABLET.TV poslanec a primátor Košíc Richard Raši.

Bratislava 15. februára (Teraz.sk) – Mimoriadna schôdza Národnej rady, na ktorej chce opozícia odvolávať premiéra Roberta Fica je zbytočná, mandátový a imunitný výbor parlamentu bude rokovať o novej pokute pre Igora Matoviča. Neúspech novely zákona o meste Košice v druhom čítaní v parlamente možno nadlho zmaril šancu redukovať mimoriadne vysoký počet mestských častí. O týchto témach diskutoval v TABLET.TV predseda mandátového a imunitného výboru Národnej rady (NR) SR a zároveň primátor Košíc Richard Raši (Smer-SD).

Novela zákona o Košiciach v parlamente neprešla o jeden hlas, Raši to hodnotí ako nedorozumenie v koalícii. Jej cieľom bolo preniesť rozhodovanie o počte mestských častí na košické zastupiteľstvo, ktoré by ho následne mohlo redukovať. „U nás v Košiciach je 22 mestských častí a na ich chod ide osem miliónov eur ročne. Navrhoval som redukovať počet mestských častí aspoň na polovicu. Ušetrili by sme aspoň polovicu z tých ôsmich miliónov,“ vysvetľuje Raši. Každá mestská časť má totiž vlastného starostu, zastupiteľstvo, aj úrad. Pre porovnanie, Bratislava, ktorá má približne o 200.000 obyvateľov viac ako Košice, má 17 mestských častí. Aj to je podľa Rašiho veľa, ale stále je to o päť menej, ako v jeho meste.



Preto začal so starostami košických mestských častí už pred šiestimi rokmi diskusiu o redukcii ich počtu, k ničomu reálnemu však podľa neho neviedla. „Diskusie so starostami viedli k tomu, že každý z nich mal nejaký návrh, ako redukovať počet mestských častí. Bohužiaľ, vo finále, keď mali ukázať niečo, k čomu by sa malo ísť, skôr hovorili o tom, aby sa posilnili ich kompetencie a potom sa riešila racionalizácia. Tvrdím, že ak 22 mestským častiam posilníte kompetencie, už ich nikdy nezrušíte,“ povedal Raši.

Preto predložil do Národnej rady návrh, ktorý by umožnil rozhodnúť celomestskému zastupiteľstvu. „Rada starostov by mala právo veta,“ vysvetľuje košický primátor.

Novelu predložil do parlamentu ako poslanecký návrh, predpokladal však, že ho koalícia schváli. Nakoniec chýbal jeden hlas, návrh totiž nepresvedčil časť poslaneckého klubu Mosta – Híd. Raši v TABLET.TV poznamenal, že sa o tom dozvedel až tesne pred hlasovaním. Do budúcnosti by chcel takýmto problémom predchádzať. „Dohodli sme sa, že keď akýkoľvek koaličný poslanec predloží návrh zákona a bude s tým mať niektorý z koaličných partnerov problém, oznámi to cez šéfa svojho poslaneckého klubu, aby sa to vydiskutovalo ešte pred tým, ako to dôjde do (pléna, pozn. Teraz.sk) parlamentu,“ konštatoval Raši.

Tento konkrétny návrh novely je možné znovu predložiť o pol roka, podľa Rašiho to však už môže byť neskoro. „Možnosť o pol roka stále je, aj keď si treba uvedomiť, že ak by som predložil zákon o pol roka, dostávame sa do časovej tiesne. Lebo zmeny v samospráve z hľadiska členenia na mestské časti sa musia urobiť do roka pred konaním komunálnych volieb. Tento zákon bol len prvým krokom, dával túto možnosť na mestské zastupiteľstvo,“ pripomenul Raši s tým, že bude hľadať aj iné možnosti, ako problém riešiť.


Kontroverzné výroky


V diskusii sa vyjadril aj k problému s hanlivými výrokmi v parlamente, dvom poslancom ĽS-NS, Milanovi Mazurekovi a Stanislavovi Mizíkovi, už mandátový výbor NR SR odhlasoval pokutu a prípad Igora Matoviča sa ešte rieši. „Do parlamentu prišla strana, ktorá je naozaj extrémistickou. Šíri myšlienky, ktoré tu predtým nezneli. Je to hanobenie rasy, národa, napádanie iných štátov a ich obviňovanie zo zločinov,“ reaguje Raši, ktorý vedie mandátový a imunitný výbor parlamentu.

„Na základe podnetu, ktorý dal pán predseda parlamentu, sme sa rozhodli zasadnúť a požiadať poslancov o ospravedlnenie. Stalo sa niečo, s čím zákonodarcovia pri tvorbe zákona nepočítali, teda, že sa naša politická scéna vyvinie až takto extrémnym spôsobom. Títo poslanci využili priestor nie na ospravedlnenie, ale osobnú prezentáciu. Zvolal som mandátový a imunitný výbor. Navrhol som im za dané výroky v parlamente najvyššiu možnú pokutu tisíc eur,“ povedal. Pokutu ešte musí schváliť plénum parlamentu.

Líder OĽaNO sa v čase, keď sa mal v pléne ospravedlniť za svoj výrok o Židoch, ospravedlnil z rokovania ako takého s odôvodnením, že má nevyhnutné pracovné povinnosti. Fyzicky pritom v parlamente bol, keďže odtiaľ organizoval tlačovú konferenciu. „Igor Matovič sa týmto, žiaľ, spojil s ĽS-NS. Jeho výrok odsúdila aj židovská náboženská obec. Ak mu predseda NR SR neprítomnosť neospravedlní, bude ho riešiť mandátový a imunitný výbor,“ vysvetlil Raši.

Dodal, že sú poslanci, ktorí žijú len zo svojich platov a tisíceurová pokuta je pre nich sankciou, ktorú pocítia. Pre iných poslancov to však nie je zaujímavá suma a dokonca môžu kalkulovať s tým, že medializácia získaná v súvislosti s výrokmi má vyššiu hodnotu ako je cena pokuty.

Preto by sa podľa neho výroková imunita poslancov nemala týkať rasistických a xenofóbnych výrokov. „Ak má niekto dostatok peňazí, tak si za tisíc eur pokuty urobí PR, teda politický marketing za mnohotisíc eur. Ale keď bude dôsledkom takýchto výrokov možnosť trestného stíhania a straty poslaneckého mandátu, verím, že si títo ľudia budú dávať pozor, či budú hanobiť akúkoľvek rasu alebo národ," vyhlásil Raši.

Odvolávanie premiéra


V relácii sa vyjadril aj k mimoriadnej schôdzi parlamentu venovanej odvolávaniu premiéra Roberta Fica. Pôvodne bola plánovaná na utorok 14. februára, musela však byť po niekoľkých minútach prerušená. Líder OĽaNO, Igor Matovič ako navrhovateľ totiž vniesol do rokovacej sály vizuály, ktoré zákon nepovoľuje a odmietol ich odstrániť. Opoziční poslanci z iných strán ho potom kritizovali, že zmaril diskusiu o probléme s energiami.

Podľa Rašiho je však zbytočná schôdza ako taká. Vládna koalícia je podľa neho stabilná a nedá sa očakávať, že by premiér hlasovanie neustál. Od diskusie neočakáva racionalitu, ale skôr opozičné preteky „o najväčšieho vládobijcu“. „Z môjho pohľadu opozícia nechce racionálne diskutovať. Témy, ktoré otvára, často nemajú obsah. Takmer každý deň urobí niekto z opozičných predstaviteľov tlačovú konferenciu s cieľom priniesť v úvodzovkách bombastickú informáciu, niekoho obviniť,“ poznamenal Raši s tým, že cieľom tlačoviek je podľa neho len samotná medializácia, fakty a dôkazy pre podporu obvinení väčšinou chýbajú.