Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Radíme: Pre telo je dôležitý pravidelný, kvalitný a dostatočný spánok

Ilustračné foto. Foto: TASR

Dodržiavanie pravidelného spánkového režimu je dôležité aj z hľadiska predchádzania rozvoju rôznych ochorení.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. apríla (TASR) - Dôležitosť spánku netreba podceňovať. Telu treba dopriať pravidelný, kvalitný a dostatočný spánok. Poukázala na to Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Upozornila, že kvalita aj kvantita spánku sa odrážajú na psychickom a fyzickom zdraví, a tým ovplyvňujú kvalitu života.

"Spánok je biologický proces, ktorý je nevyhnutný na regeneráciu organizmu, načerpanie energie a celkový priebeh jednotlivých procesov v tele človeka," vysvetlila s tým, že nedostatok spánku môže viesť k vážnym zdravotným následkom.

Priblížila, bez dostatočného spánku človek nedokáže dostatočne prijímať a zapamätávať si nové informácie a sústrediť sa. Spánok je dôležitý aj pre fyzický výkon, ako aj pre zotavenie po fyzickom výkone. Pri nedostatku spánku dochádza k rýchlejšiemu fyzickému vyčerpaniu, spomaleniu reakčného času, a tým sa zvyšuje riziko zranenia.

Dodržiavanie pravidelného spánkového režimu je dôležité aj z hľadiska predchádzania rozvoju rôznych ochorení. Nedostatok spánku môže zvyšovať riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení či narúšať spracovanie glukózy v tele, a tak zvyšovať riziko vzniku cukrovky. "Prebiehajúci nedostatok spánku takisto môže ovplyvňovať imunitné procesy, čo môže viesť k nedostatočnej alebo oneskorenej imunitnej odpovedi voči infekciám, a teda k ľahšiemu infikovaniu a ťažšiemu priebehu ochorenia", dodala Šranková.

Dospelý človek by mal podľa jej slov spať približne sedem až osem hodín a dbať na zdravé spánkové návyky. Medzi ne patrí napríklad zaspávať a vstávať približne v tých istých časoch či niekoľko hodín pred spánkom vynechať konzumáciu kofeínu, nikotínu, alkoholických nápojov či väčších, vysokokalorických porcií jedál. Odborníčka takisto neodporúča vykonávať pred spánkom fyzickú aktivitu, ale venovať sa skôr relaxačným činnostiam. Dôležitá je aj vhodná teplota v miestnosti na spánok, pohodlný matrac a vankúš, dostatočná tma a ticho a neprítomnosť elektronických zariadení.