Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rada KDH volila päť členov predsedníctva strany, zvolila iba štyroch

Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Medzi navrhnutými kandidátmi, ktorí neuspeli, boli napríklad predseda bratislavskej krajskej organizácie Dušan Pekár, poslanci NR SR Aloiz Přidal či Peter Muránsky.

Bratislava 30. júna (TASR) - Rada KDH volila na dnešnom zasadaní zvyšných piatich členov najvyššieho straníckeho orgánu – predsedníctva. Napokon boli zvolení štyria, posledného člena predsedníctva KDH, na ktorého mene sa členovia nevedeli dohodnúť, bude voliť rada až v septembri.

Do predsedníctva zvolili oboch kandidátov, ktorých mal právo navrhnúť predseda strany Ján Figeľ, a to predsedu konzília, ktorým ostáva Peter Mach, a koordinátora pre regióny Petra Bobulu. Spomedzi kandidátov navrhnutých regionálnymi radami KDH boli do predsedníctva zvolení poslanec NR SR Marián Kvasnička, na návrh trenčianskej regionálnej rady, a bývalý vedúci služobného úradu na ministerstve zdravotníctva Ladislav Štefanec - kandidát žilinskej regionálnej rady. Piateho člena predsedníctva Rada KDH nezvolila.

"Bol to demokratický proces, ktorý sme sa po treťom neúspešnom pokuse o zvolenie rozhodli odložiť na septembrové zasadanie rady," povedal pre TASR Figeľ. Spresnil, že vo finálovom treťom kole hlasovania mali dvaja kandidáti na posledného člena predsedníctva rovnaký počet hlasov. "Na môj návrh aj kandidáti, aj väčšina rady sa zhodla, že je lepšie nájsť čas na konzultáciu a rozhodnúť na najbližšej rade. Nič sa nedeje, nič nehorí." Podľa informácií TASR boli kandidátmi s rovnakým počtom hlasov Dušan Pekár a Peter Muránsky.

Medzi navrhnutými kandidátmi, ktorí neuspeli, boli napríklad predseda bratislavskej krajskej organizácie Dušan Pekár, poslanci NR SR Aloiz Přidal a Peter Muránsky či bývalá poslankyňa NR SR Mária Sabolová.

Už pred týždňom, v sobotu 23. júna, na sneme KDH v Ružomberku boli automaticky zvolení do predsedníctva strany predseda KDH Ján Figeľ a šiesti podpredsedovia - Pavol Abrhan, Ján Hudacký, Július Brocka, Peter Belinský, Miloš Moravčík a Miroslava Szitová. Členom predsedníctva KDH je aj predseda poslaneckého klubu Pavol Hrušovský.