Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. TÓTH: R. Sulík už pravdepodobne dosiahol svoje maximum

Richard Sulík Foto: TASR/Pavel Neubauer

SaS podľa Tótha potrebuje tvorivejšieho lídra, ktorý by vedel zreteľnejšie osloviť a zastupovať istý okruh voličov.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Súčasný predseda SaS Richard Sulík už pravdepodobne dosiahol svoje maximum z hľadiska možnosti prilákať voličov liberálov a strana tak v súčasnosti viac čelí riziku, že stratí aj tých sympatizantov, ktorých má. Pre TASR to uviedol politológ Rastislav Tóth na margo ohláseného súboja o post lídra SaS medzi Sulíkom a Jozefom Kollárom.

"Asi si aj vnútri tej strany uvedomili, že ich hlavným konkurentom nie je Smer, ale strany, s ktorými spolu vládli. Niekomu budú hlasy pribúdať a niekomu ubúdať, takže ide o aktivizáciu voličov, aby neostávali doma a prišli voliť SaS. Sulíkovo maximum už on sám zrejme nemôže prekonať, aj keď môže udržiavať stranu pri živote," komentoval politológ.

SaS podľa neho potrebuje tvorivejšieho lídra, ktorý by vedel zreteľnejšie osloviť a zastupovať istý okruh voličov. Či ním môže byť práve Jozef Kollár, však nevedel odhadnúť. Otázne je podľa neho aj to, či môže poslanec vo vnútrostraníckych voľbách súčasného predsedu poraziť. "Tam je možné všetko. Ide o maličkú stranu, takže tam je základom to, akú dokážu medzi členmi získať podporu," doplnil.

Politológ Ján Baránek si myslí, že kandidatúra Kollára je dôkazom toho, že v SaS nebola názorová jednota. Politická sebareflexia mala podľa neho medzi liberálmi prebehnúť už skôr, po "prepadáku" v marcových parlamentných voľbách. Strana vtedy skončila tesne nad hranicou zvoliteľnosti. "Na druhej strane to nebude asi až taká úplná sebareflexia, pretože Sulík sa rozhodol, že pôjde kandidovať," podotkol Baránek.

Bývalý predseda poslaneckého klubu SaS Kollár podľa jeho slov má šancu vrátiť strane dôveru "znechutených voličov". "Ak by však bol zvolený nový predseda, nové vedenie, musí sa, samozrejme, dištancovať od všetkých káuz a zopakovať prísľuby, ktoré už SaS dala a opätovne sa k ním prihlásiť," podčiarkol politológ.

Či má Kollár šancu uspieť, Baránek nedokázal povedať. Rozhodujúce budú podľa neho vnútrostranícke väzby, ktoré verejnosť nemusí poznať. Súčasný stav však podľa neho svedčí o tom, že víťazstvo Sulíka by strane nepomohlo, keďže sa od volieb stále pohybuje na hranici zvoliteľnosti.