Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

R. Sermek: Výsledky volieb sa môžu zverejňovať 9. júna o 23.00 h

Na snímke vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek Foto: TASR - Michal Svítok

Tieto voľby nie sú iba slovenské voľby, ale sú to európske voľby, takže pravidlá sú čiastočne spoločné, objasnil Sermek.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. apríla (TASR) - Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa môžu zverejňovať až po skončení volieb v poslednej členskej krajine EÚ, čiže 9. júna o 23.00 h. Celoeurópsky termín je od 6. do 9. júna. Slováci môžu europoslancom odovzdať svoj hlas v sobotu 8. júna od 7.00 h do 22.00 h. Pre TASR to potvrdil vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek.

"Tieto voľby nie sú iba slovenské voľby, ale sú to európske voľby, takže pravidlá sú čiastočne spoločné. Ony sa síce čisto technicky konajú podľa aktivít Ministerstva vnútra SR podľa našej národnej legislatívy, ale sú tam niektoré spoločné body, a to je napríklad dátumové rozpätie, že trvajú od 6. do 9. júna," objasnil Sermek. Výsledky sa podľa neho nemôžu zverejniť, aby nedošlo k ovplyvneniu hlasovania medzi jednotlivými krajinami.

Podotkol, že EP bude počas volebnej noci na Slovensku zverejňovať čiastkové dáta. Tie však budú podľa neho založené skôr na posledných prieskumoch alebo odhadoch. "Nebudú to ešte výsledky," dodal.