Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Fico víta rozhodnutie M. Lajčáka, dôvod na predčasné voľby nevidí

Na archívnej snímke Robert Fico. Foto: TASR Andrej Galica

Rozhodnutie Lajčáka zostať vo funkcii vníma Fico pozitívne, pretože v nadchádzajúcom predsedníctve Slovenska v OBSE potrebuje SR skúsených diplomatov.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Smer-SD považoval za prioritu už od začiatku zotrvanie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) vo funkcii ministra zahraničných vecí, rovnako ako odmietnutie Marrákeša. Vláda je podľa predsedu strany Roberta Fica stabilná a dôvod na predčasné voľby nevidí. Má ambíciu zostavovať ju aj po voľbách v roku 2020. Informoval o tom v nedeľnej politickej relácii TA3 V politike.

Rozhodnutie Lajčáka zostať vo funkcii vníma Fico pozitívne, pretože v nadchádzajúcom predsedníctve Slovenska v OBSE potrebuje SR skúsených diplomatov. Nepotvrdil, že by mal ambíciu obsadiť pozíciu ministra zahraničných vecí, keby odišiel. Zároveň si myslí, že Lajčák svoje rozhodnutie týkajúce sa Marrákeša nezmenil. Ozrejmil, že na základe rozhodnutia vlády tam ísť nemôže. "Naša účasť by znamenala, že sa k tomuto dokumentu hlásime a že ho chceme aj aplikovať na našom území," povedal.

Predseda Smeru-SD tiež vylúčil účasť prezidenta. Pokiaľ by šiel, urobil by tak podľa jeho slov v rozpore s mandátom Národnej rady (NR) SR a so stanoviskom vlády. Okrem toho by podľa Fica Slovensku uškodil. Doplnil, že prezident už v minulosti poškodil slovensko-čínske vzťahy, a to prijatím tibetského duchovného vodcu na Slovensku. "Nám takmer rok trvalo, kým sme dali dohromady vzťahy s Čínou. Preto by som bol veľmi rád, keby si tieto partizánske akcie pán prezident odpustil," ozrejmil Fico.

Na otázky v súvislosti s výzvou predsedu NR SR Andreja Danka, aby si urobil poriadok s ministrom, odpovedal, že nie je precitlivený na odkazy cez médiá. Rešpektuje, že sa Danko vo svojej pozícii vyjadruje aj k otázkam zahraničnej politiky.

Na margo zahraničných vzťahov Slovenska s Ruskom povedal, že sankcie a postoj voči Rusku nepovažuje za správne. Sankcie podľa neho nič nevyriešia. Chce mať vyvážené vzťahy so všetkými krajinami. Na otázku, či by sa tak ako Danko stretol s predsedom Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Viačeslavom Volodinom, ktorý je na sankčnom zozname, priamo neodpovedal. Trvá na tom, že Slovensko je dôveryhodný partner Európskej únii (EÚ).

K situácii v Kerčskom prielive uviedol, že netreba veriť tomu, čo hovorí propaganda. Zároveň vyjadril názor, že v prípade takzvaných minských dohôd ich Rusko plní viac ako Ukrajina. Uviedol, že nemá dôvod veriť ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi ani ruskej propagande. Podľa neho si ani jedna strana v tomto spore nemá čo vyčítať. Doplnil, že k Ukrajine sa Slovensko správa korektne, hoci nie je ani v Euróspkej únii, ani v NATO. V Rusku vidí strategického partnera. Skonštatoval, že Slovensko by malo s oboma krajinami viac rokovať, pričom má výhodu jazykovej blízkosti s Ukrajinou a Ruskom.

Dôvody na predčasné voľby Fico nevidí. Súčasnú vládu vníma ako stabilnú. V Smere-SD majú podľa jeho slov ambíciu vyhrať voľby aj v roku 2020. "Chcem ísť do volieb ako predseda politickej strany, bok po boku s predsedom vlády," povedal. V prípade, že Smer-SD voľby vyhrá, bude viesť delegáciu, ktorá bude zostavovať novú vládu. Túto funkciu však nezlúčil s pozíciou predsedu vlády a neodpovedal na otázku, či má záujem byť opäť premiérom. "Ja už som si skoro všetky svoje politické ambície naplnil," doplnil Fico.