Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

R. FICO: Treba odložiť skromnosť a povedať o skutkoch nášho národa

Pietny akt kladenia vencov pri príležitostí 69. výročia Slovenského národného povstania sa konal v utorok 27. augusta 2013 na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR

Premiér v príhovore prítomným pripomenul, že Slováci zabúdajú zdôrazňovať medzinárodný význam povstania a mali by sa zbavovať zvláštnej slovenskej črty "večného umenšovania sa".

Bratislava 27. augusta (TASR) - Protifašistických bojovníkov, ktorí padli v Slovenskom národnom povstaní (SNP) si dnes v Bratislave uctili pietnym kladením vencov k Pamätníku SNP.

Pri príležitosti 69. výročia povstania predstavitelia verejného života pripomenuli, že odkaz SNP, aktuálny aj v dnešnej dobe, treba mladým neustále pripomínať a chápať povstanie ako zdroj moderného sebavedomia Slovákov.

Premiér Robert Fico vo svojom príhovore prítomným pripomenul, že Slováci zabúdajú zdôrazňovať medzinárodný význam povstania a mali by sa zbavovať zvláštnej slovenskej črty "večného umenšovania sa". "Nevieme si narovnať chrbtice a ukázať sa pred Európu. Na málo početný národ sme výrazne zasiahli do bojov v koalícii proti Hitlerovi," podotkol Fico.

Pietny akt kladenia vencov pri príležitostí 69. výročia Slovenského národného povstania sa konal v utorok 27. augusta 2013 na Námestí SNP v Bratislave. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (prvý sprava) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič.
Foto: TASR


Po rokoch majú podľa premiéra Slováci povinnosť zbaviť sa predpojatosti voči historickým osobám a nazerať na skutky aktérov spravodlivo a pravdivo. "Slováci, hlavu hore, máme byť na čo hrdí, máme najlepšie demokratické tradície slovenského národa pripomínať, rozvíjať, vracať ich do života ako nemenné hodnoty a brať si z nich príklad," zdôraznil.

Poslancov predseda vlády vyzval, aby pri každej prezentácii Slovenska doma i v zahraničí zdôrazňovali antifašistické tradície povstania aj účasť Slovákov v bojoch druhej svetovej vojny. "Treba odložiť nemiestnu skromnosť a povedať pravdu o skutkoch a správaní sa nášho národa, keď sa lámali osudy Európy," dodal.


Celomestské oslavy 69. výročia SNP v Bratislave





Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo podotkol, že znalosť o SNP treba odovzdávať najmä mladšej generácii. "Aby vedeli, že sloboda a demokracia nie sú zadarmo, že niekedy za ne treba položiť život a len, ak toto poučenie odovzdáme mladým, všetky obete v SNP nebudú nadarmo," pripomenul.

Pre mladých ľudí dnes smrť podľa primátora Bratislavy Milana Ftáčnika akoby nič neznamenala. "Stačí stlačiť gombík na počítači a hrdina sa opäť postaví. Stačí prijať guľku na paintballe a nič sa mi nestane, iba to trocha bolí. Smrť nebolí len trochu, smrť bolí veľmi, ale ako to máme povedať našim mladým ľuďom, aby to neboli len dve stránky v učebnici," pýtal sa.



Ftáčnik rovnako pripomenul vychádzajúc zo slov historika Dušana Kováča, že SNP môže byť aj dnes pre niekoho kontroverzná téma, ak sa z neho niektoré veci zamlčujú. "Či je to účasť občianskeho odboja pri uzatvorení Vianočnej dohody, kde na dohodu bolo treba dvoch, alebo či je to pohľad ľudákov, ktorí sa snažia po roku 1989 postaviť povstanie do roly povstania proti vlastnému štátu. Akoby zabúdali na základné poslanie, ktoré plnilo – postaviť sa proti fašizmu, proti ideológii, ktorá vyhlasovala národy za menejcenné," uviedol primátor.



Slovenský národ v roku 1944 podľa podpredsedu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Ladislava Jaču dokázal, že jeho život je nerozlučne spojený so slobodnou a demokratickou Európou. "SNP nebolo náhodným činom ani živelným výbuchom. Jeho výsledky jasne dokazujú, že bolo uvedomelým, programovo pripraveným a organizovaným vystúpením, ktoré malo vyhranený cieľ," vysvetlil.

Mnohým je dnes podľa podpredsedu zväzu tŕňom v oku, keď zväz vyzdvihuje jeho masový a ľudový charakter. Jača však pripomenul, že myšlienky zakotvené vo Vianočnej dohode majú trvalú platnosť a sú teda aktuálne aj v dnešnej dobe. "Dnes vidíme narastanie prejavov neofašizmu, neonacizmu, rasizmu, extrémizmu a intolerancie. Špecifickým problémom na Slovensku je neoľudáctvo," upozornil v súvislosti s vyzdvihovaním osoby Jozefa Tisa.

K pamätníku dnes prišiel položiť veniec okrem premiéra aj predseda Národnej rady SR Pavol Paška, poslanci NR SR, ministri, ako aj veľvyslanci a predstavitelia zastupiteľských úradov v Slovenskej republike, predstavitelia štátnej správy a miestnej samosprávy či členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.