Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prokuratúra zrušila obvinenie voči exministrovi hospodárstva Ruskovi

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Proti Pavlovi Ruskovi vzniesol vyšetrovateľ obvinenie pre trestný čin podvodu v súvislosti s privatizáciou paroplynového cyklu.

Bratislava 23. marca (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry zrušil vo štvrtok 22. marca uznesenie vyšetrovateľa. na základe ktorého bol obvinený exminister hospodárstva Pavol Rusko.

"V trestnej veci vedenej proti obvinenému Pavlovi R. pre trestný čin podvodu (podľa paragrafu 250 Trestného zákona) prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry 22. marca zrušil uznesenie vyšetrovateľa špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru Úradu boja proti organizovanej kriminalite ako nezákonné a neopodstatnené. Vyšetrovateľ menovanému vzniesol obvinenie, ktorého sa mal dopustiť v podstate na tom skutkovom základe, že ako minister hospodárstva a podpredseda vlády Slovenskej republiky mal skreslenou analýzou postupu privatizácie Paroplynového cyklu, a. s. Bratislava, v roku 2004 uviesť do omylu vládu SR o nevýhodnosti privatizácie spoločnosti Paroplynový cyklus v prospech jednej súkromnej spoločnosti, čím mal spôsobiť za obdobie rokov 2005 a 2006 škodu minimálne 42 miliónov eur ku škode samotného Fondu národného majetku Slovenskej republiky," uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytol Úrad špeciálnej prokuratúry.


Oprávnený na privatizáciu bol FNM

Ďalej sa v oficiálnom stanovisku uvádza, že "keďže na realizáciu privatizácie spoločnosti Paroplynový cyklus bol oprávnený výlučne príslušný orgán - Fond národného majetku Slovenskej republiky (FNM SR) ako právnická osoba na základe poverenia vlády SR v súlade s rozhodnutím o privatizácii, z uvedených skutočností jednoznačne vyplýva, že obvinený na uzatváraní zmluvy o kúpe akcií medzi predávajúcim a kupujúcim zo dňa 04.03.2004 participovať nemal ani nemohol. Tým pádom ani nemohol ovplyvniť výšku údajne nevýhodnej kúpnej ceny."

P. RUSKO: Podvod nebol, že bola analýza stiahnutá, ale že som ju nepredložil znovu



Tu bude player




Postup obvineného na rokovaní vlády SR, keď opätovne nepredložil pôvodnú analýzu o nevýhodnej privatizácii, už nemohol mať žiadny dopad na údajnú nevýhodnú zmluvu o kúpe akcií zo 4. marca 2004, kedy mal vzniknúť škodlivý následok. Je preto nesporné, že doposiaľ vykonanými dôkazmi sa u obvineného nepodarilo preukázať v jeho konaní priamu príčinnú súvislosť so spôsobeným následkom pred uzavretím zmluvy.


D.Lipšic:Voči exministrovi Pavlovi R. vzniesol vyšetrovateľ obvinenie pre trestný čin podvodu



Tu bude player




Vyšetrovateľ rozhodol unáhlene

Následné konanie obvineného vo vzťahu k nepredloženiu pôvodnej analýzy o nevýhodnosti zmluvy možno charakterizovať v intenciách inštitútu "Ex post", ktoré prišlo až po škodlivom následku spôsobenom údajnou nevýhodnou zmluvou. Teda po dokonaní predpokladaného trestného činu podvodu. Preto ak vyšetrovateľ na základe dostupných relevantných dôkazov a po ich vyhodnotení dospel k záveru, že ich skutkové, ale i právne závery zodpovedajú bez rozumných pochybností tomu, že stíhaný skutok sa stal a mal sa ho dopustiť práve obvinený, rozhodol unáhlene, predčasne a nesprávne.

Pretože doteraz vykonaným vyšetrovaním nebolo spoľahlivým spôsobom preukázané, že by obvinený svojím konaním naplnil všetky zákonné znaky skutkovej podstaty vyššie uvedeného trestného činu. Doposiaľ nebol zadovážený konkrétny dôkaz o tom, že obvinený svojím konaním umožnil, alebo by akýmkoľvek spôsobom spoluparticipoval na uzatvorení zmluvy a na údajnom spôsobenom následku, píše sa v závere stanoviska.

Strážcom zákonnosti nie je ministerstvo, tvrdí Rusko



Rozhodnutie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry zrušiť uznesenie vyšetrovateľa, na základe ktorého bol obvinený exminister hospodárstva Pavol Rusko, vníma bývalý šéf strany ANO ako zadosťučinenie spravodlivosti.

"Potvrdilo sa to, čo som si už osobne dávno myslel. To bolo už ôsme obvinenie počas fungovania nominanta KDH na ministerstve vnútra a ôsme, ktoré bolo vykonštruované, nezmyselné, vymyslené, ktoré prokuratúra zamietla," reagoval dnes na rozhodnutie prokuratúry Rusko.

Podľa neho išlo o útoky, ktoré boli vnucované prokuratúre zo strany odchádzajúcej vládnej koalície so snahou o politické ovládnutie tejto inštitúcie. "Nechcem si predstaviť, ako by som dopadol, ak by sa im to podarilo. Jednoducho, 'keď si náš, tak ťa budeme držať, keď nie si náš, tak ťa utopíme, ako budeme môcť' - to je spravodlivosť podľa týchto ľudí," komentoval Rusko. "V mojich očiach je záruka zákonnosti a poriadku na Slovensku prokuratúra, určite nie ministerstvo vnútra vedené ideologickým nominantom, ktorý je schopný kvôli tomu, aby sa dostal k čo najvyššiemu počtu krúžkov, urobiť čokoľvek," doplnil.

Ministerstvo vnútra podľa hovorcu Gábora Grendela dôvody rozhodnutia prokurátora nepozná. "Musí ich vyhodnotiť vyšetrovateľ, ktorý následne rozhodne o ďalšom postupe. Vyšetrovanie kauzy Gorila však pokračuje ďalej," uviedol Grendel pre TASR.