Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správa o činnosti prokuratúry v NR SR: Zákonné úlohy si plnila

Pohľad na budovu Národnej rady SR v Bratislave. Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Funtál

Podľa správy sa osobitná pozornosť v roku 2017 zamerala na odhaľovanie a vyšetrovanie trestných činov daňových, ako aj na problematiku finančného vyšetrovania.

Bratislava 19. júna (TASR) - Prokuratúra si úlohy, ktoré jej ukladali zákony a uznesenia vlády, v roku 2017 splnila. Zlepšila sa rýchlosť trestného konania, podarilo sa ukončiť veľkú časť trestných vecí, kde vyšetrovanie trvalo viac ako dva roky a zlepšila sa aj kvalita rozhodovania. V správe o činnosti prokuratúry za minulý rok, ktorú v utorok 88 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady (NR) SR, to konštatuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Podľa správy sa osobitná pozornosť v roku 2017 zamerala na odhaľovanie a vyšetrovanie trestných činov daňových, ako aj na problematiku finančného vyšetrovania. Vzrástol pritom objem zaistených finančných prostriedkov z výnosov z trestnej činnosti a nárokov poškodených na náhradu škody.

Ďalšou prioritou v činnosti prokuratúry bolo vlani odhaľovanie a účinný postih páchateľov trestných činov tzv. domáceho násilia. "Trend a výsledky, ktoré sa v boji s týmito trestnými činmi podarilo aj v roku 2017 dosiahnuť, je možné považovať za pozitívny signál pre spoločnosť, ale aj pre obete domáceho násilia," konštatuje sa v správe. Nárast počtu objasneného trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby súvisí podľa prokuratúry aj so zriadením linky pre týrané osoby na generálnej prokuratúre. Tá umožňuje zvýšenie operatívnosti v prijímaní súvisiacich zákonných opatrení a zároveň poskytuje možnosti nielen poškodeným, ale aj príbuzným, známym či najbližšiemu okoliu oznámiť, že v ich bezprostrednej blízkosti sa odohráva tzv. domáce násilie.

Čižnár upozorňuje, že aj v roku 2017 pokračovali problémy v disciplinárnych konaniach. "Stále sa nepodarilo ukončiť všetky disciplinárne stíhania prokurátorov, ktoré začali ešte v rokoch 2013 a 2014. V jednej veci došlo k preklúzii disciplinárneho konania, pričom prokurátor mal pozastavený výkon funkcie a z dôvodu preklúzie a následného zastavenia disciplinárneho konania mu bolo potrebné doplatiť platové náležitosti," konštatoval.

Na margo rozpočtu rezortu prokuratúry Čižnár zdôraznil, že je dlhodobo poddimenzovaný v oblasti prevádzkových výdavkov a bežných transferov. "Napriek tomuto konštatovaniu však možno badať pozitívnu tendenciu zo strany ministerstva financií spočívajúcu v snahe dofinancovať oprávnené požiadavky zo strany generálnej prokuratúry tak, aby neboli ohrozené základné oblasti fungovania rezortu," ozrejmil.