Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Projekt Ľudia a hrady bude pokračovať aj v budúcich rokoch

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Foto: TASR Martin Baumann

Z Európskeho sociálneho fondu (ESF) je na tento účel alokovaných 12,5 milióna eur.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva ostane zachovaný a bude pokračovať aj v rokoch 2024 - 2025. Z Európskeho sociálneho fondu (ESF) je na tento účel alokovaných 12,5 milióna eur. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedli šéfovia Ministerstva kultúry (MK) SR a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Tento projekt je príkladom rozumnej spolupráce medzi viacerými inštitúciami verejnej správy," zdôraznila ministerka kultúry, zvýrazňujúca zároveň synergiu obnovy kultúrneho dedičstva a zvyšovanie zamestnanosti. V novej fáze majú renovovať približne 30 pamiatok, vyberať ich má ministerstvo.

Minister práce priblížil, že alokácia z ESF by mala pokrývať nielen mzdy a odvody zamestnancov, ale aj ich stravné a stavebný materiál. "Vraciame sa akoby k pôvodnej verzii projektu, v ktorom bola využitá pomoc nezamestnaných bez podmienky, aby ich väčšinu tvorili príslušníci marginalizovaných rómskych komunít tak, ako to bolo v ostatnom období," poznamenal. Predpokladá, že sa podarí zamestnať približne 400 pracovníkov.

Tomáš ďalej potvrdil, že po zavŕšení schvaľovacích procesov jeho rezort pracuje na tom, aby sa projekt mohol od jari 2024 naplno realizovať.

Podpredseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko na tlačovej konferencii vyjadril presvedčenie, že ďalším dôležitým impulzom pre obnovu kultúrnych pamiatok bude podpora novovznikajúceho Ministerstva cestovného ruchu a športu, táto podpora bude podľa neho aj dôležitým impulzom pre rozvoj turizmu a propagáciu Slovenska.

Bývalú ministerku kultúry Natáliu Milanovú (hnutie Slovensko) tešia pochvalné slová na predchádzajúci národný projekt Ľudia a hrady, ktorý rezort pod jej vedením realizoval od roku 2022 v spolupráci s Ministerstvom vnútra (MV) SR. "K obnove hradov a ďalších kultúrnych pamiatok pomohlo osem miliónov eur," pripomenula exministerka. Ohradila sa zároveň voči tvrdeniam, že rezort pod jej vedením nemal záujem o pokračovanie projektu.

Projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva funguje na Slovensku od roku 2011, v prvých rokoch kombinoval dotačné prostriedky rezortov kultúry a práce. V posledných dvoch rokoch boli aktivity naviazané na projekt zvýšenia zamestnanosti príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít.

V projekte Ľudia a hrady preplatí ÚPSVR mzdové náklady pre 400 ľudí



Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR preplatí v projekte Ľudia a hrady minimálnu mzdu pracovníkov, respektíve celkovú cenu práce s odvodmi. Uplatnenie na trhu práce si má nájsť 400 ľudí. V rámci projektu podporí pracovné miesta aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR), ktoré v pondelok podpísalo s Ministerstvom kultúry (MK) SR Memorandum o spolupráci.

ÚPSVR preplatí zapojeným subjektom aj paušálne náklady a tiež náklady na stavebný materiál a stravné. Cieľom projektu je podpora trvalo udržateľného zamestnávania znevýhodnených a zraniteľných osôb v sociálnej ekonomike. Medzi účastníkmi, ktorí sa zapájajú do obnovy národných kultúrnych pamiatok, sa má vytvoriť dlhodobá spolupráca.

"V projekte sa spájajú dve dobré veci: dávame prácu nezamestnaným a zároveň obnovujeme naše kultúrne dedičstvo. Projekt je zatiaľ nastavený na roky 2024 a 2025. Z Európskeho sociálneho fondu na neho využijeme 12,5 milióna eur, pričom spoluúčasť štátu bude 15 %," priblížil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Národný projekt bude implementovaný na celom území SR. MK SR vytypuje zhruba 30 hradov, národných kultúrnych pamiatok. Samosprávy a občianske združenia, ktoré budú obnovu realizovať, vyberie tiež rezort kultúry. Predpokladaná doba realizácie projektu je 20 mesiacov. Vytvoria sa štyri pracovné pozície, a to pomocný zamestnanec, samostatný zamestnanec, koordinátor a majster.

"Projekt už 14. decembra schválila Komisia pri Monitorovacom výbore pre Program Slovensko 2021 - 2027 pre Cieľ 4 (Sociálnejšia a inkluzívnejšia Európa vykonávajúca Európsky pilier sociálnych práv) politiky súdržnosti Európskej únie. Všetky formálne procesy chceme stihnúť tak, aby sa na jar už na hradoch mohlo pracovať," dodal Tomáš.