Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Proces v kauze piatich vrážd sa v pondelok neuskutočnil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Volodymyr Y. je spolu s ďalšími mužmi obvinený v kauze piatich vrážd svojich podriadených. Vo februári 2009 ich Krajský súd v Bratislave odsúdil na doživotie, no Najvyšší súd SR tiež verdikt zrušil.

Bratislava 19. marca (TASR) - Proces s dvoma komplicmi ukrajinského bossa Volodymyra Y., Eduardom V. a Mykolom Sh., v kauze piatich vrážd sa v pondelok na Krajskom súde (KS) v Bratislave neuskutočnil.

"Termín hlavného pojednávania bol zrušený z dôvodu práceneschopnosti predsedu senátu Krajského súdu v Bratislave. Ďalší termín pojednávania bude určený dodatočne,“ uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.       

Dvoch spomínaných komplicov ukrajinského bossa Volodymyra Y., Eduarda V. a Mykolu Sh., prezývaného v minulosti Jurij R. alias Koľja, odsúdil v roku 2015 senát Krajského súdu v Bratislave v kauze piatich vrážd na 22 rokov odňatia slobody. Senát Najvyššieho súdu SR však vec po približne roku vrátil na prvostupňový súd, teda na spomínaný krajský súd.       

Ten ich pôvodne pred tromi rokmi uznal za vinných z trestného činu vraždy a ďalších trestných činov. Išlo o výnimočné a úhrnné tresty, ktoré si mali odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

V roku 1998 zavraždili najprv dvoch členov pôvodne spoločnej podskupiny v obci Jablonica v okrese Senica. K vraždám došlo až po súhlase bossa Volodymyra Y. Svoje obete zastrelili. V tom istom roku zastrelili svojich dvoch ďalších bývalých komplicov v katastri mesta Stupava. Poslednú obeť postrelili na bratislavskej Kolibe, potom ju uškrtili elektrickým káblom a hodili zviazanú do Dunaja. "Vraždy spáchali úmyselne a trýznivo," uviedol vtedy predseda trojčlenného senátu.

Eduard V. sa podľa rozsudku dopúšťal aj drogovej trestnej činnosti a Mykola Sh. falšovania dokumentov.  

Volodymyr Y. je spolu s ďalšími tromi mužmi obvinený v kauze piatich vrážd svojich podriadených. Už vo februári 2009 ich Krajský súd v Bratislave odsúdil na doživotie, avšak Najvyšší súd SR tiež verdikt zrušil a nižší súd musel rozhodovať znovu. Okrem toho Volodymira Y. stíhali aj v prípade ďalších dvoch vrážd, avšak súdy ho spod obžaloby právoplatne oslobodili.      

Ukrajinec bol zatiaľ právoplatne odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky, ktoré si odsedel. Podľa polície bol Volodymyr Y. hlavou zločineckej skupiny od konca 90. rokov. Gang údajne pôsobil na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Bielorusku a okrem iného sa mal zaoberať lízingovými a poisťovacími podvodmi a krádežami áut.

Ukrajinec je už niekoľko rokov administratívne vyhostený zo Slovenska. Dlhé roky strávil vo vyšetrovacej väzbe. Na pojednávania voči svojej osobe na súdy v Bratislave a Trnave nechodí.