Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Súd odročil proces s taxikárom, ktorý údajne znásilnil ketamínovú obeť

Ilustračné foto Foto: TASR

Obžalobu na taxikára prijal prvostupňový súd v novembri 2010. Prokurátorka i obžalovaný vtedy na úvod verejného zasadnutia odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Okresný súd Bratislava I musel dnes odročiť proces s taxikárom Jozefom B., ktorý je obžalovaný zo zločinu znásilnenia v kauze okrajovo súvisiacej s mediálne známymi ketamínovými útokmi.

Na dnešný termín hlavného pojednávania boli pôvodne predvolaní traja znalci a jedna svedkyňa.

"Okresný súd Bratislava I odročil hlavné pojednávanie na 8. júna z dôvodu ospravedlnenia neúčasti členky senátu zo zdravotných dôvodov," odpovedal dnes na otázku TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

V tejto kauze sa pojednávalo na začiatku marca a predtým koncom januára tohto roku, keď sudca vypočul dvoch svedkov a jedného znalca. Na nižšom súde vtedy čelil Jozef B. obžalobe, podľa ktorej mal svoju obeť omámenú ketamínom znásilniť. Taxikár odmieta, že by ženu znásilnil, ale pripúšťa, že došlo medzi nimi k "sexuálnemu zblíženiu". V súvislosti s prepustením Jozefa B. na slobodu bol začiatkom leta minulého roka podaný návrh na disciplinárne stíhanie na dvoch sudcov Okresného súdu Bratislava I.  

Obžalobu na taxikára prijal prvostupňový súd v novembri 2010. Prokurátorka i obžalovaný vtedy na úvod verejného zasadnutia odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Na verejné zasadnutie súdu sa dostavila aj poškodená, ktorú mal Jozef B. znásilniť po tom, čo bola omámená ketamínom doteraz neznámym páchateľom. Obhajkyňa obžalovaného požiadala súd, aby znaleckým dokazovaním preveril, či táto mladá žena v súčasnosti užíva nejaké návykové látky. Advokátka ešte pred prijatím obžaloby žiadala, aby súd zastavil trestné stíhanie v oboch bodoch obžaloby. Prvý bod obžaloby viní Jozefa B. z lúpeže, tej sa však podľa obhajkyne nedopustil. Druhý bod ho viní zo znásilnenia, tu zase tvrdí, že žalovaný skutok nie je trestným činom.

"J.B. je obvinený zo zločinu lúpeže vo viacčinnom súbehu so zločinom znásilnenia. Podľa obžaloby zo dňa 9. augusta 2009 v presne nezistenom rannom čase v Bratislave mal obvinený J.B. využiť stav poškodenej, ktorá bola v stave omámenia a bezbrannosti aplikovaním látky ketamín, a vykonať na nej bez jej plného vedomia a súhlasu súlož, pričom mal poškodenej zobrať mobil a ďalšie osobné veci," povedal minulý rok pre TASR hovorca Adamčiak.   

Ilustračné foto
Foto: TASR
Okresný súd Bratislava II zase oslobodil 14. júna taxikára obžalovaného v inom prípade zo zločinu znásilnenia a zločinu vydierania. Na Okresnom súde Bratislava II v tomto prípade bol obžalovaný zo znásilnenia a vydierania, keď podľa obžaloby Okresnej prokuratúry Bratislava II mal 13. apríla 2007 v Bratislave vo Vlčom hrdle na poškodenej - prostitútke násilím vykonať súlož, následne pod hrozbou žiadať naspäť peniaze, ktoré jej predtým vyplatil, a potom vyhodiť z vozidla. Na júnovom pojednávaní predseda senátu oboznámil prítomných s prepisom telefonického rozhovoru taxikára s priateľmi bratislavskej prostitútky, ktorú mal taxikár podľa obžaloby znásilniť. "Som nevinný, nikoho som neznásilnil, poškodená si znásilnenie vymyslela, nechodila ani na výsluchy a na súdne pojednávanie ju museli predviesť," povedal obžalovaný taxikár Jozef B. Napísal vtedy portál čas.sk.  

Taxikár tiež tvrdil, že za pravdivú výpoveď prostitútky chceli jej kumpáni 2600 eur. Okresná prokurátorka žiadala pre obžalovaného taxikára vyšší trest, pretože čelil obžalobe zo znásilnenia a vydierania. Po oslobodzujúcom rozsudku predseda senátu vyhlásil, že aj z výpovede poškodenej je zrejmé, že boli s obžalovaným dohodnutí na pohlavnom styku s prezervatívom, tak o znásilnení nemôže byť ani reči. Sudca poznamenal, že aj tento prípad zapadá do módnych praktík žien z bratislavskej Slovnaftskej ulice, že ak nedostanú požadovanú sumu, tak utekajú na políciu a podávajú trestné oznámenie zo znásilnenia, lúpeže alebo vydierania.