Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentské voľby by vyhrala I. Radičová

Iveta Radičová Foto: TASR/AP
Juraj Droba Foto: TASR/Martin Baumann

Primárky by priniesli kandidáta schopného poraziť R. Fica, myslí si to poslanec za SaS Juraj Droba.

Bratislava 23. októbra (TASR) - V prípade, že by sa prezidentské voľby konali už teraz, zvíťazila by v nich, ak by kandidovala, bývalá premiérka Iveta Radičová so ziskom 40,4 percenta hlasov. Druhé miesto by patrilo súčasnému predsedovi vlády Robertovi Ficovi (30 percent hlasov). Vyplýva to z októbrového prieskumu Agentúry MVK.

Tretiu najvyššiu podporu voličov zaznamenal Ján Čarnogurský (9,7 percenta). Nasledujú Andrej Kiska (7,9 percenta) Pavol Hrušovský (7,6 percenta) a Mikuláš Huba (4,4. percenta). Volieb hlavy štátu by sa zúčastnilo 69,3 percenta opýtaných.

Prieskum verejnej mienky realizovali od 5. do 11. októbra na vzorke 1133 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a regiónov. Respondenti odpovedali na otázku: "Voľby prezidenta SR budú v roku 2014. Ak by sa konali už teraz, komu by ste dali svoj hlas, ak by na funkciu hlavy štátu kandidovali títo uchádzači?"




J. DROBA: Primárky by priniesli kandidáta schopného poraziť R. Fica
Primárne voľby by priniesli prezidentského kandidáta pravice, ktorý by bol schopný poraziť v prezidentských voľbách premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Myslí si to poslanec SaS Juraj Droba. Pridal sa tak k myšlienke poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) rovnako ako poslanec Radoslav Procházka (KDH).

"Primárky majú svoje ratio. Bolo by fajn, keby pravicová opozícia bola schopná postaviť takého kandidáta, ktorý by mal najsilnejšiu podporu voličov. Primárky by takého kandidáta vybrali," uviedol pre TASR Droba. Tvrdí, že primárky by "presne a jasne" ukázali, koho si pravicový volič želá v Prezidentskom paláci. "Ak ten človek prejde primárkami, tak sa z neho stáva omnoho reálnejší kandidát. Bol by to človek s najväčším mandátom poraziť Roberta Fica," nazdáva sa Droba.

Na otázku, či by niekto z osobností, ktoré sa spomínajú ako možní kandidáti, prešiel primárkami, povedal, že mu je jedno meno sympatické. Ktoré, neuviedol. Záujem kandidovať avizoval zatiaľ Ján Čarnogurský. Ako možný kandidát sa spomína aj premiér Robert Fico (Smer-SD), bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský, bývalý veľvyslanec SR v USA Martin Bútora a aj zakladateľ Dobrého Anjela Andrej Kiska.

Prezidentské voľby sa na Slovensku uskutočnia v roku 2014. Podľa Ústavy SR môže kandidáta na hlavu štátu navrhnúť minimálne 15 poslancov NR SR alebo 15.000 občanov formou petície. Kandidát musí mať minimálne 40 rokov.