Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

KISKA: V spoločnosti Continental vidieť, ako je možné udržať tradíciu

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Spoločnosť je najväčším zamestnávateľom v regióne a podľa hlavy štátu je tu tendencia prijímať ďalších ľudí.

Púchov 18. januára (TASR) – V spoločnosti Continental je vidieť, ako je možné udržať a rozvíjať tradíciu výroby. Po návšteve púchovskej gumárenskej spoločnosti Continental to vo štvrtok povedal prezident SR Andrej Kiska.

„Keď som počúval príbeh, ako sa násobí výroba, aké sú tu perspektívy, aké sú plány, povedal som si, že toto je skutočne jeden z úspešných príbehov. Je tu obrovský počet zamestnancov a spoločnosť je najväčším zamestnávateľom v regióne a je tu tendencia prijímať ďalších ľudí. Problém tohto regiónu je to, že už niet ľudí. S vedením spoločnosti sme diskutovali aj o tom, ako to riešiť, ako ísť do automatizácie a ako na to,“ skonštatovala hlava štátu.

V spoločnosti je podľa neho štvorzmenná prevádzka a prezidenta príjemne prekvapilo, že vedenie hovorí veľmi veľa o tom, ako dobre zaplatiť ľudí a ako im vyjsť v ústrety. „Technológia núti mať tu štvorzmennú prevádzku a som veľmi rád, že si vedenie uvedomuje, že štvorzmenná prevádzka nie je jednoduchá a treba za to ľudí aj dobre zaplatiť,“ doplnil prezident s tým, že Continental je celosvetový výrobca a slovenská fabrika patrí medzi svetovo najlepšie.

Podľa riaditeľa závodu na výrobu osobných pneumatík Antona Vatalu spoločnosť Continental aj v minulom roku kontinuálne zvyšovali výrobu. „Trh práce voľnej pracovnej sily sa zmenšuje, čo je dané dobre fungujúcou slovenskou ekonomikou, hľadáme preto motivačné nástroje na to, aby sme motivovali ľudí, aby išli robiť k nám. Využívame spoluprácu so strednými školami, funguje u nás duálne vzdelávanie. A máme signály, že záujem o duálne vzdelávanie v odbore operátor gumárenskej výroby rastie,“ doplnil riaditeľ.

Spoločnosť Continental Matador Rubber zamestnáva vo výrobe osobných autoplášťov asi 3100 ľudí, ročne vyrobia približne 15 miliónov pneumatík. Spoločnosť Continental Matador Truck Tires vyrobí ročne okolo 2,8 milióna autoplášťov na nákladné vozidlá. Ročný obrat oboch spoločností je okolo 1,5 miliardy eur.