Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Andrej Kiska prijme osemčlennú delegáciu farmárov

Andrej Kiska, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Nespokojní farmári prišli na traktoroch do hlavného mesta v utorok.

Bratislava 20. júna (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska prijme v stredu o 14. h farmárov v Prezidentskom paláci. TASR o tom informovala Kancelária prezidenta SR.

Koordinátorka farmárskeho protestu Lucia Gallová z Vidieckej platformy pre TASR povedala,že k hlave štátu príde osemčlenná delegácia a k palácu tri traktory.

Nespokojní farmári prišli na traktoroch do hlavného mesta v utorok (19.6.) a chcú sa rozprávať s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) i Koaličnou radou a podpísať s nimi memorandum, kde sa zaviažu k splneniu farmárskych požiadaviek za určitý čas.

Predseda vlády požiadal v stredu podpredsedníčku vlády a šéfku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielu Matečnú (SNS), aby zmenila svoj dnešný pracovný program a rokovala s farmármi. Gallová v tejto súvislosti pre TASR uviedla, že sú aktuálne pred Úradom vlády SR, čakajú na skončenie rokovania kabinetu a na termín stretnutia s premiérom.

Požiadavky farmárov sa týkajú napríklad prístupu k pôde, aby pôdu zo Slovenského pozemkového fondu (SPF) dostali prednostne miestni mladí a malí farmári, a aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) prideľovala dotácie iba tomu, kto má k pôde právny vzťah.