Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Sobotňajšie komunálne voľby v sebe ponesú určitú jedinečnosť

Na archívnej snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Foto: TASR/Martin Baumann

Prezident SR pripomenul, že v sobotu sa otvoria volebné miestnosti v 3000 slovenských mestách a obciach.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Sobotňajšie (10. 11.) komunálne voľby v sebe ponesú aj určitú jedinečnosť. Budú prvé od udalostí, ktoré otriasli našou spoločnosťou a občania budú mať príležitosť vybrať si, čo tu chceme. V stredu to vyhlásil prezident SR Andrej Kiska.

"Pomaly sa končiaci rok 2018 bol pre Slovensko náročný. Veľa sa hovorilo o tom, čo nefunguje. O tom, čo tu nechceme a o tom, čo je zlé. Máme možnosť povedať, ako si v demokratickej a slobodnej spoločnosti predstavujeme slušné a poctivé Slovensko. Táto predstava bude zosobnená vo víťazoch volieb, v ľuďoch, čo povedú naše mestá a dediny počas najbližších štyroch rokov," povedal prezident.

Pripomenul, že v sobotu sa otvoria volebné miestnosti v 3000 slovenských mestách a obciach. "Po štyroch rokoch budeme opäť voliť primátorov a primátorky, starostky a starostov, poslankyne a poslancov, ktorí budú každoročne rozhodovať o štyri a pol miliarde eur z verejných zdrojov. Z týchto peňazí platíme obecné cesty a chodníky, parky a ihriská. Dotujeme sociálne služby ako opatrovanie, jasle či škôlky," menovala hlava štátu s tým, že obce a mestá majú vo svojich rukách dôležité právomoci a priamo ovplyvňujú kvalitu nášho života, susedstva a okolia, v ktorom žijeme. Rozhodujú o základných školách, o parkovacej politike, resp. kde a ako sa bude v obci stavať. "V sobotu budeme mať možnosť zvoliť si svojich zástupcov a pomenovať, ako si naše mestá a dediny predstavujeme a ako chceme, aby boli spravované," konštatoval Kiska.

Podľa jeho slov sú každé voľby príležitosťou počuť hlas obyvateľov Slovenska. "Môžete ním odmeniť dobrú prácu kandidátov a umožniť im v nej pokračovať. Môže byť však aj zhmotnením nespokojnosti pre tých, čo nedodali sľúbené výsledky, alebo sklamali vašu dôveru. Voľby sú momentom, keď je rozhodovanie pevne vo vašich rukách a politikom neostáva nič iné, len čakať na váš verdikt," podotkol.

Prezident chce preto občanov povzbudiť, aby v tých najosobnejších voľbách, kde sa rozhoduje o kandidátoch, ktorí sú často ich susedmi alebo známymi, využili príležitosť. "Vyberte si do samosprávy zástupcov, ktorých doterajší život, činy a skutky dávajú záruku, že budú pre vašu obec alebo mesto prínosom. Ozvime sa a povedzme, aké chceme, aby boli naše obce a mestá. Či zelenšie, alebo s viac cestami. Či so škôlkami, športoviskami, stacionármi pre seniorov. Vy, ktorí vo svojich mestách a obciach žijete, vy viete najlepšie, čo potrebujete," uviedol Andrej Kiska.

Poukázal aj na to, že nehlasovať znamená nechať rozhodovať o obci či meste iných. "Nevyužiť príležitosť vyjadriť sa a riskovať, že predstavy tých, čo hlasovať pôjdu, nebudú zhodné s vašimi. O víťazoch vo voľbách do miestnych samospráv rozhodujú neraz desiatky hlasov. Aj ten váš môže byť preto hlasom, ktorý prinesie zmenu, alebo pomôže pokračovať v úspešne začatej práci. V sobotu budeme mať príležitosť ukázať našu predstavu o Slovensku. Využime ju a poďme voliť," dodal.