Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezident podpísal zákon, ktorý zavádza do praxe systém e-Kasa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Návrhom zákona sa má do praxe zaviesť takzvaný systém e-Kasa, ku ktorému sa zaviazala vláda aj vo svojom programovom vyhlásení.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Všetci používatelia registračných pokladníc, teda napríklad hotely, reštaurácie, kaviarne či iní podnikatelia, podľa tejto právnej normy majú byť napojení na portál finančnej správy.

Návrhom zákona sa má do praxe zaviesť takzvaný systém e-Kasa, ku ktorému sa zaviazala vláda aj vo svojom programovom vyhlásení. Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť rozšírenie priameho elektronického prepojenia registračných pokladníc s finančnou správou. Ďalším cieľom zákona je zefektívnenie kontrol finančnej správy, a tým aj účinnejší boj proti daňovým únikom.

Po novom sa budú musieť všetky údaje z pokladníc ukladať v chránenom dátovom úložisku, ktoré je súčasťou on-line registračnej pokladnice a následne sa budú zasielať do systému e-Kasa. Podnikateľom odpadne povinnosť viesť knihu pokladnice, robiť denné uzávierky, využívať služby servisných organizácií, ako napr. spustenie pokladnice do prevádzky či jej pravidelné údržby.

Podmienkou bude internetové pripojenie, prostredníctvom ktorého sa informácie budú odosielať na centrálne úložisko finančnej správy. Od roku 2012 boli prijaté desiatky opatrení, ktoré priniesli do štátnej pokladnice navyše viac ako 3,7 miliardy eur. Daňová medzera sa tak znížila zo 41 % na 26 %.

E-Kasa bude v praxi znamenať, že finančná správa bude mať o každom nákupe, respektíve transakcii informáciu okamžite, pretože každý vydaný doklad bude zaevidovaný na centrálnom úložisku e-Kasa. Celkové náklady na zavedenie nového systému majú štát stáť 18 miliónov eur.