Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezident ocenil postoj M. Klusa a S. Mičeva a ich podporu J. Luntnera

Prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/Simona Ivančáková

Prezident zopakoval názor, že na Slovensku sa šíri zlo v zelených tričkách, ktoré sa schováva za boha a za národ a chce z našej krajiny spraviť xenofóbny a nacionalistický štát.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes prijal Martina Klusa a Stanislava Mičeva, ktorí sa rozhodli vzdať kandidatúry na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a vo voľbách do vyšších územných celkov podporili Jána Luntera. Prezident v rovnakej súvislosti ocenil aj postoj vládnych strán a varoval pred šírením zla v krajine.

"Dnes som prijal pánov Klusa a Mičeva, aby som ocenil ich postoje a rozhodnutie podporiť najsilnejšieho demokratického kandidáta v župných voľbách v Banskej Bystrici. Taktiež oceňujem postoj vládnych strán, ktoré podporili pána Luntera tak ako aj ďalších politických strán, ktoré ho podporujú," vyhlásil Kiska.

Zopakoval názor, že na Slovensku sa šíri zlo v zelených tričkách, ktoré sa schováva za boha a za národ a chce z našej krajiny spraviť xenofóbny a nacionalistický štát. Podľa prezidenta nejde o skupinu mladých výtržníkov s hlúpymi názormi.



"Ide o dobre organizovanú, profesionálnu a veľmi nebezpečnú politickú silu," povedal Kiska. Na to, aby zlo zvíťazilo, podľa neho stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič. Prezident vyzval občanov, aby 4. novembra neboli ľahostajní a nedovolili zvíťaziť županom, ktorí šíria zlo v Banskej Bystrici alebo v Nitre a tiež aby si uvedomili, že v ôsmich krajoch stovky kandidátov tohto zla sú na listine. "Musíme si dať veľký pozor, akú našu krajinu chceme," uzavrel Andrej Kiska.

Klus po stretnutí uviedol, že prezidenta informovali aj o výsledkoch prieskumov a o riziku, ktoré z nich vyplýva. "Najmä pokiaľ ide o skrytého voliča a voliča, ktorý ostane sedieť doma," povedal. Preto je rozhodnutý ďalej pracovať na tom, aby najmä voliči jeho koalície dali hlas kandidátovi, v prospech ktorého sa kandidatúry vzdal.


Podľa Mičeva za vzniknutú situáciu a vzdanie sa kandidatúry môže aj odhlasovanie zákona o jednokolovej voľbe, v ktorom je aj klauzula, že obaja kandidáti ostávajú na hlasovacích lístkoch, aj keď sa už kandidatúry vzdali, čo môže niektorých voličov pomýliť.

Mičev nepovažuje hrozbu zvolenia Mariána Kotlebu za zažehnanú. "Marian Kotleba má podľa môjho odhadu minimálne 30 až 40 ďalších ďalších voličov, ktorí sa k voľbe v prieskumoch nepriznajú, ale sú jeho voličmi," uviedol. Dodal, že v spoločnom prieskume, ktorý si dali vypracovať piati kandidáti, mal približne 25 percent Ján Lunter, 22 percent Marian Kotleba a oni dvaja s Klusom v priemere 10-11 percent. "Riziko je v tom, že rozdiel medzi prvým a druhým je zanedbateľný, je to štatistická odchýlka," dodal Mičev.



Klus informoval aj o ďalšom prieskume, ktorý sa má uskutočniť tento týždeň a v ktorom by už s Mičevom nemali byť zahrnutí. "Budú to omnoho relevantnejšie čísla," uzavrel.

Klus kandidoval na predsedu BBSK za koalíciu SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS, kandidatúry sa vzdal 3. októbra. Mičev ako nezávislý kandidát z volieb odstúpil 5. októbra. Obaja sa vzdali v prospech nezávislého kandidáta Jána Luntera, ktorého podporili aj strany vládnej koalície.

V BBSK je aktuálne 12 kandidátov. Sú nimi Ivan Saktor (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Ján Lunter (nezávislý), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Pavel Greksa (nezávislý), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície), Martin Juhaniak (nezávislý), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ), Igor Kašper (nezávislý), Milan Urbáni (SMS) a Marian Kotleba (ĽSNS).