Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska vymenoval za premiéra P. Pellegriniho a členov vlády

Na snímke novovymenovaní členovia vlády SR, v popredí premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v Prezidentskom paláci v Bratislave 22. marca 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pellegrini sa ujal najvyššieho exekutívneho postu po tom, ako do rúk Kisku zložil ústavou predpísaný sľub.

Bratislava 22. marca (Teraz.sk/TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vymenoval za predsedu vlády Petra Pellegriniho.

Pozrite si fotogalériu z menovania nových ministrov:







Pellegrini sa ujal najvyššieho exekutívneho postu po tom, ako do rúk Kisku zložil ústavou predpísaný sľub: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života."



Prezident SR Andrej Kiska vymenoval členov Vlády SR.

Profily premiéra a členov vlády nájdete TU.


Prezident: S T. Druckerom sme našli zhodu pri potrebe výmeny policajného vedenia


Vedenie Policajného zboru SR by sa malo meniť. V príhovore po vymenovaní vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) to povedal prezident SR Andrej Kiska s tým, že na potrebe zmien v policajnom vedení sa zhodol s novým ministrom vnútra Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD).

Členom novej vlády prezident zaželal veľa energie, odhodlania a síl pri službe verejnosti, ktorá bude v súčasnej atmosfére na Slovensku mimoriadne zložitá. "Od ohavnej vraždy uplynul mesiac. Počas tohto mesiaca bolo povedaných veľa silných slov o stave našej spoločnosti, o dôvere v inštitúcie, ktorých úlohou je zabezpečovať spravodlivosť a pevnosť základov, na ktorých stojí náš štát. Možno odznelo až príliš veľa slov, ale zatiaľ bolo urobených príliš málo činov, aby sa atmosféra v spoločnosti upokojila," odkázal.

Kiska zdôraznil, že pri menovaní nových členov vlády sme preto, lebo boli zavraždení dvaja mladí ľudia. "Stojíme tu, lebo na nedôveru a rozhorčenie verejnosti nemožno reagovať krikom, aroganciou či ignorovaním všetkých podozrení, že organizovaný zločin siaha na najvyššie miesta Slovenskej politiky," zdôraznil.

Prezident pokračoval, že Pellegriniho vláda sa bude čoskoro uchádzať o dôveru poslancov Národnej rady SR, ale náročnejšie bude bojovať o dôveru verejnosti. "Ako hlava štátu vám nedovolím na túto zodpovednosť zabudnúť. Zároveň môžte počítať s mojou plnou podporou pri opatreniach, ktoré pomôžu obnoviť dôveru v štát," deklaroval Kiska.

Na záver vyjadril vieru, že všetci si uvedomujú, že nestačí vymeniť vládu. "Vašou základnou zodpovednosťou je zmeniť štýl vládnutia. Držím vám a celej našej krajine palce," uzavrel.

Premiér: Urobíme všetko pre to, aby Slovensko napredovalo a bolo úspešné


Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a jeho ministri urobia všetko pre to, aby Slovenská republika napredovala. Povedal to v príhovore po tom, ako prezident SR Andrej Kiska menoval Pellegriniho kabinet.

"Urobíme všetko pre to, aby Slovenská republika bola úspešnou krajinou, aby Slovensko bolo dobrým miestom na život a aby to bola krajina, na ktorú budeme právom hrdí. Urobíme všetko pre to, aby sa tak stalo," vyhlásil Pellegrini.

Vládu po odchode z Prezidentského paláca čaká prvé zasadnutie, na ktorom schváli programové vyhlásenie. Podľa Pellegriniho bude vychádzať z programu predchádzajúcej vlády. Dôraz chce klásť na rozvoj ekonomiky a sociálnej oblasti, zodpovedné rozpočtovanie. Pellegrini zároveň deklaruje proeurópske smerovanie Slovenska.

Vymenovanie nového kabinetu považuje premiér za jeden z významných krokov v obnove stability. V príhovore sa vrátil aj k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Takéto ohavné činy sa podľa jeho slov na Slovensku nesmú diať. Jeho vláda ich odmieta a považuje ich za útok na slobodu slova.

Pellegrini sľubuje, že osobne, ako aj celá vláda a príslušné inštitúcie, urobia všetko pre to, aby bola dvojnásobná úkladná vražda vyšetrená a páchatelia potrestaní. Pellegrini verí, že aj opozícia, tak ako vládna väčšina, urobí kroky, ktoré by prispeli k stabilizovaniu a upokojeniu situácie na Slovensku.



V porovnaní s odchádzajúcim kabinetom dochádza okrem postu premiéra k zmene vo funkciách podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorú bude zastávať Richard Raši (Smer-SD), ministrom vnútra bude Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) a spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Pellegrini nahradí na čele vlády Fica, Raši na poste vicepremiéra Pellegriniho, Drucker doterajšieho ministra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), Kalavská nastupuje za Druckera. Gál nahrádza ministerku Luciu Žitňanskú (Most-Híd) a Laššáková nahrádza Mareka Maďariča (Smer-SD). Ten z funkcie odišiel po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Na ostatných postoch zmeny nenastali. Ministrom financií zostáva Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý bude zároveň vicepremiérom. Ministrom zahraničných vecí bude naďalej Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD), ministrom hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD), šéfom rezortu práce Ján Richter (Smer-SD).

Ministerstvo pôdohospodárstva povedie Gabriela Matečná (nom. SNS), obranu Peter Gajdoš (SNS) a školstvo Martina Lubyová (nom. SNS). Šéfom rezortu dopravy zostáva Árpád Érsek (Most-Híd) a na čele ministerstva životného prostredia pokračuje László Sólymos (Most-Híd). Po novom má byť aj podpredsedom vlády.