Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezident Gašparovič odletel na historicky prvú štátnu návštevu Dánska

Foto: TASR/AP

V prvý deň návštevy (23.10.) sa uskutoční dánsko-slovenské inovačné a obchodné fórum, ktoré otvorí korunný princ Frederik a prezident na ňom vystúpi s príhovorom.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Prezident SR Ivan Gašparovič spolu s manželkou Silviou dnes odcestoval na historicky prvú štátnu návštevu Dánskeho kráľovstva, na ktorú ich pozvala kráľovná Margaréta II. a jej manžel princ Henrik.

V prvý deň návštevy (23.10.) sa uskutoční dánsko-slovenské inovačné a obchodné fórum, ktoré otvorí korunný princ Frederik a prezident na ňom vystúpi s príhovorom. Zamerané bude na inovácie, udržateľný rozvoj a zelené technológie. V jeho rámci podpíšu dohodu o spolupráci Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) a Konfederácia dánskeho priemyslu.

Poobede otvorí Gašparovič s dánskym ministrom kultúry Uffem Elbaekom v novej knižnici v Kodani výstavu fotografií Ladislava Struhára Magické Slovensko. Okrem toho bude v týchto priestoroch otvorené, podľa vzoru Bibiany v Bratislave, stále centrum kultúry a umenia pre deti a ilustrácií detskej literatúry Bibiana Denmark. Pri tejto príležitosti sa hlava štátu s manželkou stretne so slovenskými krajanmi.

Druhý deň návštevy (24.10.) bude prezident rokovať s premiérkou Helle Thorningovou-Schmidtovou a predsedom parlamentu Mogensom Lykketoftom.

V sprievode sú aj ministri zahraničných vecí Miroslav Lajčák a hospodárstva Tomáš Malatinský, ako aj početná skupina slovenských podnikateľov.

Lajčák sa pracovne stretne s dánskym ministrom pre európske záležitosti Nicolaiom Wammenom. Ťažiskom ich rokovania budú aktuálne európske otázky a problematika vývoja na západnom Balkáne. Spoločne vystúpia na pôde dánskeho inštitútu medzinárodných štúdií na tému "Európska únia ako podporovateľ stability a prosperity v susedských regiónoch - výzvy a príležitosti". Pre Slovensko sú dôležité skúsenosti Dánska z predsedníctva v EÚ počas prvého polroka 2012. Krajina ho prevzala v náročnej dobe dlhovej a ekonomickej krízy.

Slovensko očakáva, že táto štátna návšteva bude dôležitým míľnikom vo vzájomných vzťahoch, potvrdením spojeneckých väzieb a dvojstrannej spolupráce. Prioritou je pokračovať v prenose špičkových a celosvetovo uznávaných dánskych skúseností z oblastí znalostnej ekonomiky a inovácií. Zároveň si chce Dánsko udržať ako 15. najväčšieho investora v SR. Viac ako 50 dánskych spoločností s výrobnými prevádzkami vytvára na Slovensku vyše 6500 pracovných miest.

Malatinský okrem toho, že vystúpi na dánsko-slovenskom fóre, sa stretne aj s ministerkou pre podnikanie a rast Annette Vilhelmsenovou. Inovácie považuje za základný zdroj zabezpečenia konkurenčnej schopnosti a následne hospodárskeho rastu.