Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezident A. Kiska poslal sústrastný telegram egyptskému prezidentovi

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Piatkový útok na šiitskú mešitu na severe egyptského polostrova Sinaj si vyžiadal najmenej 235 mŕtvych a desiatky zranených.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska zaslal v piatok (24.11.) v súvislosti s teroristickým útokom na šiitskú mešitu na severe Sinajského polostrova kondolenčný telegram prezidentovi Egyptskej arabskej republiky Abdelovi Fattáhovi Sísímu. TASR o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

"S hlbokou ľútosťou som prijal správu o veľmi veľkom počte obetí teroristického útoku na severnom Sinaji, ktorý si vzal za cieľ nevinných, pokojne sa modliacich ľudí v mešite," napísal Kiska.

Vo svojom mene, ako aj v mene obyvateľov Slovenska, vyjadril úprimnú sústrasť a solidaritu egyptskému prezidentovi, rodinám a blízkym obetí a celému egyptskému ľudu. Zraneným po incidente poprial skoré uzdravenie. Kiska zároveň egyptského partnera uistil o podpore Slovenska v úsilí Egypta v boji proti medzinárodnej hrozbe terorizmu a všetkým formám extrémizmu.

Piatkový útok na šiitskú mešitu na severe egyptského polostrova Sinaj si vyžiadal najmenej 235 mŕtvych a desiatky zranených. Útok sa odohral v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, ktorý je metropolou provincie Severný Sinaj. Egyptské médiá uviedli, že na útoku sa podieľalo viac než 20 zamaskovaných ozbrojencov, ktorí použili automatické strelné zbrane. Miestne úrady z činu podozrievajú odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Po útoku vyhlásili v Egypte trojdňový štátny smútok.