Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Smer-SD bude pri zmene voľby sudcov ÚS rešpektovať NR SR

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Pravidlá výberu ústavných sudcov, ako ich predstavil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), považuje premiér za zmeny, ktoré spĺňajú požiadavky na sprísnenie voľby ústavných sudcov.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Smer-SD bude pri zmenách pravidiel voľby ústavných sudcov rešpektovať rozhodnutie Národnej rady SR. Povedal to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v súvislosti s prezentovaným návrhom Smeru-SD, aby ústavných sudcov volil parlament priamo ústavnou väčšinou (aspoň 90 hlasov) bez toho, aby potom ešte o kandidátoch rozhodoval prezident SR. Koaličnému partnerovi Mosta-Híd sa návrh nepozdáva.

Úvaha podpredsedu parlamentu Martina Glváča (Smer-SD) o takejto zmene bola podľa Pellegriniho na mieste. "Tá úvaha bola správna, ale nenašla podporu. Preto sme pripravení rešpektovať rozhodnutie Národnej rady," uviedol na tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády.

Pravidlá výberu ústavných sudcov, ako ich predstavil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), považuje premiér za zmeny, ktoré spĺňajú požiadavky na sprísnenie voľby ústavných sudcov.

Zmena Ústavy SR a s ňou súvisiace nové pravidlá výberu kandidátov na sudcov Ústavného (ÚS) SR sú v druhom čítaní. Poslanci môžu prichádzať so zmenami, ktoré by do noviel chceli zapracovať. Gál v materiáli deklaruje, že chce skvalitniť proces výberu kandidátov na ústavných sudcov. Dosiahnuť to chce sprísnením kvalifikačných predpokladov na ich vymenovanie.

Na zmenu ústavy treba aspoň 90 hlasov poslancov, teda ústavnú väčšinu. Koalícia tak bude potrebovať aj hlasy opozície. Diskusie budú prebiehať aj najbližší mesiac, o zmenách by mal parlament rozhodovať na októbrovej schôdzi.

Smer-SD už avizoval návrh, ktorým by chcel ministrom navrhnuté zmeny ešte upraviť. Spomínal možnosť, že by parlament volil priamo ústavných sudcov ústavnou väčšinou (90 hlasov), a nie kandidátov ako v súčasnosti. Podľa aktuálnych pravidiel parlament volí kandidátov, predkladá ich prezidentovi SR a ten z nich menuje tých, ktorých vyberie.

Predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár už povedal, že v poslaneckom klube Mosta-Híd takýto návrh neprejde. Problém s návrhom Smeru-SD má aj opozícia a prezident Andrej Kiska.