Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Premiér Fico si v Poprade uctil pamiatku obetí holokaustu

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico kladie veniec pod pamätnú tabuľu prvého transportu slovenských židovských dievčat do koncentračného tábora Auschwitz - Birkenau v Osvienčime na železničnej stanici v Poprade 24. marca 2017. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Takýmto spôsobom chcel dať odkaz všetkým ľuďom, že netušia, o čom holokaust bol. Rovnako podľa jeho slov ľudia nevedia, čo sa v slovenských dedinách a mestách dialo.

Poprad 24. marca (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico dnes pred odletom na summit do Ríma prišiel na popradskú železničnú stanicu k tabuli obetí holokaustu. Ako uviedol na brífingu, aj takýmto spôsobom chcel dať odkaz všetkým ľuďom, že netušia, o čom holokaust bol. Rovnako podľa jeho slov ľudia nevedia, čo sa v slovenských dedinách a mestách dialo. Ako poznamenal, verí, že sa k takému odkazu pridajú aj ďalší politici na Slovensku.

V sobotu 25. marca uplynie 75 rokov od vypravenia prvého vlaku s 999 mladými ženami zo železničnej stanice v Poprade do nemeckého nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska.

"Chcel by som položiť otázku, že kde boli predstavitelia štátu v roku 1942, ktorých tak dnes niektorí velebia a hovoria o nich ako pomaly, že nie svätých, keď bolo možné zorganizovať transport jednej tisícky dievčat a žien do koncentračného tábora smrti," povedal premiér.



Podľa neho ide o klamstvo, čo všetko šíria ľudia o Slovenskom štáte. "Slovenský štát bol satelit hitlerovského Nemecka a jeho predstavitelia kooperovali s Hitlerom a vrahmi podobného typu. Boli to predstavitelia Slovenského štátu, ktorí často vyznamenávali vojakov - vrahov, ktorí vraždili na Slovensku, ale aj v zahraničí," zdôraznil Fico. Ako ďalej poznamenal, na popradskú železničnú stanicu chcel prísť aspoň na desať minút, aby si uctil pamiatku Židov, ktorých odviedli do koncentračného tábora.

"Prvý vlak vyrazil zo stanice večer o 20.20 h a v dobytčích vagónoch sa strachom trasúce mladé ženy a dievčatá viezli takmer na istú smrť," uviedla kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea - Múzea židovskej kultúry v Bratislave Stanislava Šikulová. So zhromažďovaním mladých dievčat, ktoré mali odísť za údajnou prácou do Poľska, sa začalo 20. marca 1942.

"V prvých štyroch transportoch odišlo 3670 dievčat, v ďalších vlakoch odišli mladí chlapci od 16 rokov a od júla už vlakmi slovenské úrady začali odvážať celé rodiny vrátane malých detí a starcov," vysvetlila.

Udalosť z histórie si v Poprade pripomenú dnes slávnostným koncertom Vlak bez návratu so začiatkom o 18.30 h v Dome kultúry. Účinkovať bude orchester Jána Berkyho Mrenicu, Jana Orlická a Ervin Schönhauser. V sobotu 25. marca o 13.30 h odhalia pamätnú tabuľu na budove Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade. Program bude následne pokračovať v Tatranskej galérii premietaním dokumentárneho filmu Žiť na ceste smrti, prezentáciou výskumu Prvý židovský transport Heather Dune Macadamovej o 16.00 h a otvorením výstavy Ivana Köhlera Rezidencia smrti o 17.00 h. Sobotný program ukončí zapálenie sviečok na pamiatku obetí prvého transportu pri Pamätnej tabuli obetiam holokaustu na Železničnej stanici v Poprade o 20.20 h, teda v tom istom čase, ako bol do koncentračného tábora vypravený prvý vlak. Na rovnakom mieste sa v nedeľu o 15.00 h uskutoční pietna spomienka spojená s kladením vencov.