Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér P. Pellegrini situáciu okolo stratifikácie zatiaľ nekomentuje

Na archívnej snímke slovenský premiér Peter Pellegrini. Foto: TASR/AP

Navrhovaná reforma ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej, známa ako stratifikácia, by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) situáciu okolo stratifikácie nemocníc zatiaľ nekomentuje. "K téme sa vyjadrí po rokovaní vlády v stredu (21. 8.)," uviedla pre TASR jeho hovorkyňa Patrícia Macíková v súvislosti s tým, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR návrh reformy nemocníc, známy ako stratifikácia, nepredloží ako ústavný zákon.

"Pre mňa je dôležitý výsledok a nie forma. Je to potrebné. Ja sa nechcem dať zastaviť, a ani odborníkov a ľudí, ktorí tomu venovali čas. Aby sa táto potrebná a žiadaná reforma, a dokonca akceptovaná aj odborníkmi, nezastavila na tom, že sa z toho chce robiť politika. Nechajte už na nás, aby sme to vymysleli," povedal v utorok (13. 8.) Pellegrini.

Strana Smer-SD reagovala na informáciu MZ SR tým, že návrh reformy nemocníc v podobe obyčajného zákona nepodporí. SNS chce počkať na stanovisko Smeru-SD na Koaličnej rade. O návrhu chce s partnerom rokovať aj koaličná strana Most-Híd. Podporu stratifikácii v podobe obyčajného zákona zatiaľ avizovala opozičná SaS.

Navrhovaná reforma ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD), známa ako stratifikácia, by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať.

Projekt mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. V prípade schválenia ústavného zákona by nadobudol účinnosť od 1. januára 2024. Dovtedy sa majú súčasné nemocnice pretransformovať na nové typy.