Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér: Musím prevziať zodpovednosť za ďalšie kroky v rezorte vnútra

Na snímke vľavo bývalý minister vnútra SR Tomáš Drucker a vpravo premiér SR s dočasne poverený vedením ministerstva vnútra SR Peter Pellegrini v Bratislave 17. apríla 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Situácia je podľa Petra Pellegriniho náročná, aj preto povedie dočasne rezort vnútra on a nie niektorý z ministrov.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) ešte v utorok povie ďalší postup na Ministerstve vnútra (MV) SR, ktorého vedením je dočasne poverený po odchode Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Je pripravený osobne vziať zodpovednosť za najbližšie kroky v rezorte. Oznámil to po tom, čo Drucker podal demisiu do rúk prezidenta SR Andreja Kisku a Pellegrini prevzal poverenie o dočasnom vedení.



"Ešte dnes v popoludňajších hodinách vás budem informovať o ďalšom postupe, čo sa týka ministerstva vnútra a otázok, ktoré dnes na stole stoja," oznámil predseda vlády.

Situácia je podľa Pellegriniho náročná, aj preto povedie dočasne rezort vnútra on a nie niektorý z ministrov. "Rozhodol som sa a dohodol som sa pánom prezidentom, že nepoverím niektorého z ministrov riadením tohto rezortu, ale zodpovednosť za najbližšie kroky prevezmem osobne ako predseda vlády," uviedol s tým, že je to v tejto dobe potrebné a nutné.



Pellegriniho mrzí Druckerov odchod. "Bol to človek, ktorý bol pripravený priniesť nové veci na ministerstvo vnútra. Vláda stráca jedného schopného manažéra," vyhlásil. Drucker poďakoval za spoluprácu s Pellegrinim a poprial mu, aby sa mu podarilo naplniť jeho predstavy a programové vyhlásenie vlády. Prezident Kiska sa zatiaľ k situácii nevyjadril. Urobí tak neskôr.

Drucker oznámil rezignáciu v pondelok (16.4.) po tom, čo neodvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Rezortu vnútra šéfoval necelý mesiac. Svoje rozhodnutie odísť oznámil po tom, čo neodvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Nechce prispievať k polarizácii spoločnosti.

Gašpar zatiaľ vo funkcii zostáva. Pokiaľ ho o odchod požiada minister vnútra, odíde. Nemyslí si však, že on ako osoba je ten, kto polarizuje spoločnosť. Gašparov odchod žiadajú ľudia na protestoch, opozícia aj prezident Kiska. Drucker ako minister hovoril, že Gašparovo odvolanie nie je správne ani spravodlivé, pripustil však existenciu dôvodov, pre ktoré mohol Gašpar ponúknuť svoju funkciu.