Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Peter Pellegrini: Mestám a obciam rastú príjmy

Na archívnej snímke premiér SR Peter Pellgerini. Foto: TASR - Martin Baumann

Premiér upozornil, že samospráva má ročne k dispozícii 2,7 miliardy eur z podielových daní. Z toho 70 percent ide mestám a obciam a zvyšok samosprávnym krajom.

Bratislava 10. mája (TASR) - Mestám a obciam na Slovensku rastú príjmy každý rok a zvyšujú sa aj prebytky ich hospodárenia. V Národnej rade SR na to upozornil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Reagoval tak na otázku opozičného poslanca Ondreja Dostála (SaS). "Nielen naše samosprávy, ale aj vládni a mimovládni analytici opakovane upozorňujú na to, že ani napriek rastúcim objemom výnosov z podielových daní nemajú dostatok zdrojov na takú šírku kompetencií, ktorá im v rámci decentralizácie bola prisúdená. Vláda na tento fakt reaguje najmä nesystémovými opatreniami, ako sú rôzne selektívne dotačné schémy, čo je v rozpore najmä s duchom a princípmi fiškálnej decentralizácie. Kedy začne vláda riešiť komplexne a systémovo dokončenie reformy verejnej správy na Slovensku?" pýtal sa Dostál.

Premiér upozornil, že samospráva má ročne k dispozícii 2,7 miliardy eur z podielových daní. Z toho 70 percent ide mestám a obciam a zvyšok samosprávnym krajom. "Samospráva oceňuje dynamický rast daňových príjmov v posledných rokoch, medzi rokmi 2016 a 2017 predstavoval 7,7 percenta, teda mestám, obciam a krajom vzrástli príjmy o 183 miliónov eur," povedal s tým, že dobrú finančnú kondíciu obcí a miest potvrdzujú aj nárasty na zostatkoch ich účtov. "Ku koncu roka 2017 suma na účtoch samospráv bola viac ako 900 miliónov eur, kraje mali na účtoch viac ako 257 miliónov eur," informoval Pellegrini.

Predseda vlády preto nesúhlasí s Dostálovym názorom, že mestá a obce nemajú dostatok peňazí na plnenie si svojich povinností. "Musíme hovoriť aj o tom, že na Slovensku sú aj malé obce s desiatkami obyvateľov, a tie asi ťažko budú schopné z podielových daní plniť si svoje povinnosti. Preto sa nádejám, že pristúpia k spájaniu obecných úradov a k spoločnému poskytovaniu služieb," dodal premiér.