Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Premiér kritizuje súkromné ZP, nevylučuje existenciu jednej poisťovne

Foto: TASR/Tomáš Halász

Na margo vytvorenia jednej poisťovne pripomenul, že Smer-SD nemá koaličného partnera, ktorý by v tejto téme mohol vyvolávať hádky.

Bratislava 30. júna (TASR) - Premiér Robert Fico si vie predstaviť, že by na Slovensku fungovala iba jedna zdravotná poisťovňa. Ako poznamenal v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy, v čase, keď sa v zdravotníctve šetrí a hľadajú sa zdroje, nemožno akceptovať, že súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera si ukrajuje milión z verejných zdrojov.

Vláda preto podľa jeho slov stráca so súkromnými poisťovňami trpezlivosť. "Ja si myslím, že štát sa bude musieť vysporiadať so súkromnými zdravotnými poisťovňami, mali by sme ísť cestou jednej zdravotnej poisťovne," povedal s tým, že takýmto spôsobom nemôžu utekať peniaze. Šéf kabinetu si preto myslí, že by sa malo rokovať so súkromnými poisťovňami aj o prípadnom odkúpení ich podielu.

Na margo vytvorenia jednej poisťovne pripomenul, že Smer-SD nemá koaličného partnera, ktorý by v tejto téme mohol vyvolávať hádky. Ako poznamenal, už sa teší na prípadnú diskusiu o tomto kroku. Zdôraznil, že ak existujú demokratické spôsoby, ako jednu zdravotnú poisťovňu zriadiť, nemá s tým žiadny problém, keďže súčasný stav nemožno akceptovať.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobia tri zdravotné poisťovne, a to štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá pokrýva asi dve tretiny trhu, zvyšok je rozdelený medzi dve súkromné poisťovne - Dôvera a Union ZP.