Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér inicioval pracovnú skupinu pre výbuchy na Severnom Cypre

Na snímke v popredí predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Pellegrini je momentálne v Prahe na stretnutí predsedov vlád krajín V4 a partnerov zo západného Balkánu. Pracovná skupina v rezorte diplomacie ho priebežne informuje o situácii.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Predseda vlády SR Peter Pellegrini dal zvolať pracovnú skupinu v súvislosti s výbuchmi v Severocyperskej tureckej republike, kde po polnoci nastal výbuch muničného skladu. Pracovná skupina zasadá na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"Rezort zahraničia spoločne s Ministerstvom vnútra SR hľadá najlepšie riešenie tak, aby sa slovenskí občania dostali čo najrýchlejšie a bezpečne domov," uviedol Úrad vlády SR. V prípade, že to bude potrebné, budú využité aj lietadlá Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR, potvrdil úrad vlády.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) je od rána informovaný o situácii slovenských občanov. Výbuch nastal v blízkosti hotela, kde dovolenkujú občania Slovenska. TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Hoteloví hostia stoja pred hotelom po explózii vo vojenskom muničnom sklade pri cyperskom pobrežnom meste Kyrenia 12. septembra 2019. Výbuchy, ktoré nastali vo štvrtok krátko po polnoci vo vojenskej oblasti v pobrežnom meste Girne (po grécky Keryneia) v severnej časti Cypru následkom požiaru v muničnom sklade, si nevyžiadali žiadne obete na životoch. S odvolaním sa na vyhlásenie severocyperských úradov o tom informovala agentúra AP.
Foto: TASR/AP


Pellegrini je momentálne v Prahe na stretnutí predsedov vlád krajín V4 a partnerov zo západného Balkánu. Pracovná skupina v rezorte diplomacie ho priebežne informuje o situácii.

Výbuchy, ktoré nastali krátko po polnoci vo vojenskej oblasti v pobrežnom meste Girne (po grécky Keryneia) v severnej časti Cypru následkom požiaru v muničnom sklade, si nevyžiadali žiadne obete na životoch. S odvolaním sa na vyhlásenie severocyperských úradov o tom informovala agentúra AP.

Mesto Girne leží na území Severocyperskej tureckej republiky, ktorá nie je uznávaná medzinárodným spoločenstvom s výnimkou Turecka.