Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Reakcie slovenských politikov na útok v Barcelone

Policajt gestikuluje pri zablokovanej ulici pri pešej zóne La Rambla po teroristickom útoku autom v Barcelone 17. augusta 2017. Foto: FOTO TASR/AP

Svoj postoj vyjadrili prezident SR A. Kiska, premiér SR R. Fico a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Bratislava 18. augusta (TASR/TERAZ.sk) - V španielskej Barcelone včera do davu ľudí narazil vodič s dodávkou. Stalo sa to na hlavnej obchodnej a zábavnej ulici La Rambla. Z miesta hlásia najmenej 13 mŕtvych a stovku zranených.

Prezident SR A.Kiska
Úprimnú sústrasť pozostalým obetí vyjadril na Twitteri aj prezident SR Andrej Kiska. Správy o útoku z Barcelony označil za smutné.

Prezident SR Andrej Kiska
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Predseda NR SR Andrej Danko
„Španielsko sa stalo ďalšou obeťou terorizmu, ktorý sa v Európe šíri ako epidémia a rozosieva strach. Tento strach nás však nemôže rozbiť ani zastaviť. Práve naopak, o to viac musíme držať spolu a rovnako sa musíme držať svojich hodnôt a tradícií,“ reagoval predseda parlamentu Danko vo vyhlásení zaslanom do TASR.
Doplnil, že fanatizmus náboženského a rasového charakteru sa agresívne zakoreňuje v Európe. „Je na mieste povedať, aby sa Európska únia zaujímala intenzívnejšie o bezpečnosť vlastných krajín,“ dodal Danko.

Na archívnej snímke predseda SNS Andrej Danko.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok




Premiér SR R. Fico
Európa i Slovensko musia svojim ľudom v prvom rade zabezpečiť bezpečnosť. Takto reaguje na dnešný teroristický útok v Barcelone slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). "Nikdy nevieme vylúčiť vražedné konanie jednotlivcov, ale vždy sa proti podobným hrozbám lepšie a účinnejšie bojuje spoločne," napísal premiér na Facebooku. Celému Španielsku poprial úprimnú sústrasť.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico
Foto: FOTO TASR - Martin Baumann


Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
Vinníci musia byť potrestaní, poukazuje zase na Twitteri minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. O život prišli podľa neho nevinní, pozostalým obetí vyjadril solidaritu.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák
Foto: TASR Jakub Kotian

.
KDH
Mimoparlamentné hnutie KDH vyjadruje sústrasť svojim priateľom, pozostalým a trpiacim po teroristických útokoch v španielskej Barcelone. Uviedol to dnes slovenský europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec.
Na archívnej snímke Ivan Štefanec.
Foto: TASR - Michal Svítok

"Ukazuje sa, aká dôležitá je spolupráca pri zabezpečení bezpečnosti našich občanov. A ukázalo sa to aj v Španielsku pri odvrátení ďalšieho teroristického činu. Bezpečnostným zložkám, ktoré zabránili ešte väčšiemu nešťastiu, patrí naša poklona," odkázal Štefanec.