Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér dúfa, že sa nájde dohoda na zvolení kandidátov na ÚS

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR

Vždy som hovoril, že personálne voľby majú byť tajné, je to tak správne, uviedol P. Pellegrini.

Bratislava 19. februára (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) dúfa, že do konania novej voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR sa podarí nájsť dohodu na zvolení kandidátov tak, aby ústavný súd bol funkčný. Povedal to novinárom počas pracovnej cesty v Jeruzaleme. Zdôraznil, že personálne voľby majú byť tajné.

"Vždy som hovoril, že personálne voľby majú byť tajné, je to tak správne. Dôležité je, že sú voľby vypísané a budem dúfať, že sa nám podarí všetkými silami nájsť konsenzus na to, aby sme navolili príslušný počet sudcov ústavného súdu, aby bol funkčný," uviedol s tým, že kým príde nová voľba, je čas na rokovania.

Nemyslí si, že dnes je už dohoda, treba počkať, kto sa do voľby prihlási. Nepovedal, či sa o funkciu bude opäť uchádzať predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico. "Budem nabádať mojich kolegov, aby sme z kandidátov, ktorí sa prihlásia, vybrali aspoň zopár kvalitných kandidátov, ktorí umožnia ústavnému súdu fungovať tak, ako treba," poznamenal.

Poslanci parlamentu v minulej verejnej voľbe nezvolili kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Nová voľba sa uskutoční na schôdzi, ktorá sa začne 26. marca. Kandidátov do voľby možno navrhovať do 5. marca do 16. hodiny.

Národná rada má zvoliť 18 kandidátov, ktorých má predložiť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich sudcov za tých, ktorým sa v sobotu (16. 2.) skončilo funkčné obdobie.