Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Premiér chce počuť od prokuratúry aj súdov, ako konali pri farmároch

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v súvislosti s problémami farmárov vyhlásil, že štát zlyháva, malých poľnohospodárov nechráni, ale likviduje ich.

Bratislava 11. mája (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) chce počuť od predstaviteľov polície, prokuratúry a súdov, ako konali v prípadoch agrodotácií a kradnutia pôdy a úrody malým farmárom.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v súvislosti s problémami farmárov vyhlásil, že štát zlyháva, malých poľnohospodárov nechráni, ale likviduje ich.

"Vyjadrenia pána generálneho prokurátora presne nepoznám. Ale chcem sa spýtať aj predstaviteľov polície, ako konali. Koľkokrát polícia vykonala svoje úkony a nakoniec boli veci zastavené na prokuratúre a naopak, kedy prokuratúra skonštatovala zlyhanie policajných orgánov," povedal predseda vlády, ktorý sa zastal ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nom. SNS).

"Ak dochádza k fyzickým útokom na poli alebo k zobratiu úrody, ktorú zasial, s tým ministerstvo pôdohospodárstva veľmi nemá nič, skôr polícia a prokuratúra," uviedol Pellegrini, ktorý chce počuť aj vyjadrenie šéfa polície a predstaviteľov súdov. Hovoriť mieni aj s ministerkou Matečnou. Záver si nateraz nerobí. V súvislosti s Matečnou vyzdvihol jej kroky v otázke dvojakej kvality potravín či pri podpore projektov mladých farmárov. "Z poľnohospodárstva sa stala téma a nie iba kauzami, ale aj pozitívnymi krokmi," uzavrel.

Čižnár na tlačovej konferencii kritizoval ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nom. SNS) aj Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA). Systém prideľovania agrodotácií je podľa neho nastavený zle, označil ho za "chorý". Malých farmárov sa generálny prokurátor zastal. Štát podľa neho v tejto veci "absolútne zlyháva", namiesto toho, aby malých farmárov chránil, likviduje ich.

Generálny prokurátor prisľúbil na stretnutí farmárom vyšetrenie ich prípadov priamo na Generálnej prokuratúre SR. Z vyšetrovania by sa tak mali vylúčiť okresné aj krajské prokuratúry.