Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

POZOR NA NEBEZPEČNÚ KOZMETIKU: Môže sa na nachádzať aj na Slovensku

Na snímke mlieko na zosvetlenie pokožky. Foto: ÚVZ SR

Nebezpečenstvo predstavuje telový lotion s názvom Night perfumed and shimmered body lotion značky Judith Leiber z USA.

Bratislava 19. februára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnou kozmetikou. Upozorňuje na mlieko na zosvetlenie pokožky a telový lotion. "Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike," upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Nebezpečenstvo predstavuje telový lotion s názvom Night perfumed and shimmered body lotion značky Judith Leiber z USA. Výrobná dávka 17X610203 s čiarovým kódom 899219002819 obsahuje zakázanú látku isobutylparaben. Táto látka nesmie byť zložkou kozmetických výrobkov. "Ďalej bolo zistené, že vo výrobku sa nachádzajú vonné látky (Limonene, Linalool, Coumarin, Citronellol a Alpha-isomethyl ionone) v koncentráciách, ktoré si vyžadujú, aby ich prítomnosť bola vyznačená na obale," spresnil ÚVZ SR. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

Kožné alergie môže spôsobiť mlieko na zosvetlenie pokožky s názvom Lait Eclaircissant (Lichtening Milk) značky Pr. Francoise Bedon Paris. Výrobná dávka S 170197 170171 s čiarovým kódom 0 98864 90065 9, a tiež iné výrobné dávky od výrobcu Dermacos obsahujú hydrochinón. Hygienici upozorňujú, že hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn.

Výrobky sú predávané výhradne online, preto nie je možné identifikovať číslo výrobnej dávky pri objednávke výrobku, preto hygienici predchádzajúce hlásenie rozširujú aj na iné výrobné dávky. Výrobky boli určené do Rakúska, Belgicka, Francúzska, Nemecka, Talianska, Holandska, Švédska a Spojeného kráľovstva.

Kontrolný orgán zistil online predajcov v Rakúsku, Taliansku a v Holandsku. Ako ÚVZ SR dodal, zákazníci boli informovaní o výzve na vrátenie výrobku.