Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Povedomie o Downovom syndróme možno zvýšiť obutím si rôznych ponožiek

Na snímke chlapec s rôznofarebnými ponožkami, čim vyjadril podporu ľuďom s Downovým syndrómom pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu. Foto: TASR/Martin Palkovič

Tohtoročná kampaň Svetového dňa Downovho syndrómu prináša odkaz na skončenie so stereotypmi.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. marca (TASR) - Povedomie o Downovom syndróme môžu ľudia aj v tomto roku zvýšiť obutím si rôznych ponožiek. Kampaň #PonozkovaVyzva sa spustila pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa Downovho syndrómu. TASR o tom informovali Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR a Spoločnosť Downovho syndrómu na Slovensku. Apelujú na ľudí, aby iniciatívu podporili.

Tohtoročná kampaň Svetového dňa Downovho syndrómu prináša odkaz na skončenie so stereotypmi. "Cieľom je neustále napĺňať Dohovor Organizácie Spojených národov o právach osôb so zdravotným postihnutím, aby si napríklad aj mladí ľudia s Downovým syndrómom našli po skončení školy prácu," poznamenal Róbert Lezo zo Spoločnosti Downovho syndrómu na Slovensku.

Na potrebu prijatia ľudí s Downovým syndrómom poukázala aj Iveta Mišová zo Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR. "Každý z nich je individuálna osobnosť s vlastným prežívaním, osobnou históriou, svojimi potrebami a snami. Dokazujú nám to v každodennom živote, sú usilovní v práci, talentovaní športovci, tanečníci, výtvarníci, speváci atď. Sú jedinečné osobnosti a tak ich treba vnímať a prijímať," dodala.