Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Danko chce zúžiť poslaneckú imunitu a jasne definovať antisemitizmus

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

O spomínaných zmenách hovorili prezident Andrej Kiska, šéf parlamentu Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini s predstaviteľmi politických a spoločenských inštitúcií na diskusii v Banskej Bystrici.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Poslanecká imunita na výroky by sa mala zúžiť, rovnako by sa mal presne zadefinovať antisemitizmus. Parlament by tiež mal prijať zákon o politických stranách. Tieto zmeny chce na jeseň iniciovať predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý zdôrazňuje potrebu prijatia antifašistických opatrení. Spomína ich v súvislosti so stranou Mariana Kotlebu. Jej existenciu považuje za veľký problém Slovenska.

O spomínaných zmenách hovorili traja najvyšší ústavní činitelia - prezident Andrej Kiska, šéf parlamentu Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s predstaviteľmi politických a spoločenských inštitúcií na diskusii v Banskej Bystrici. Zhodli sa na potrebe prijatia takýchto opatrení.

"Dúfam, že v nadchádzajúcom období na pôde Národnej rady SR prijmeme uznesenie o definícii antisemitizmu, ku ktorej prijatiu sme sa zaviazali a nadviažeme tak na ďalšie krajiny Európy, ktoré tak už urobili," uviedol Danko.



Diskutéri hovorili aj o zúžení výrokovej imunity poslancov NR SR o prejavy, ktoré stavajú na extrémizme a antisemitizme. "Do ďalšej budúcnosti je dôležité, aby aj pracovná diskusia na pôde najvyššieho zákonodarného zboru prebiehala spôsobom, ktorý nebude podnecovať nenávisť, ostrakizovať určité skupiny spoločnosti a zneužívať ťažké kapitoly z histórie ľudstva," doplnil Danko.

Premiér Pellegrini si okresanie výrokovej poslaneckej imunity vie predstaviť. O potrebe boja s extrémistami a fašistami neraz hovoril aj prezident Kiska.

Na diskusii v Banskej Bystrici sa účastníci zhodli na potrebe nulovej tolerancie extrémizmu a jasného poriadku na internete, kde nemôže byť beztrestné šíriť násilie, extrémistické myšlienky a urážať ľudí inej farby pleti či náboženstva. Je to podľa nich úloha, ktorá čaká slovenskú spoločnosť v najbližšom období.