Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Poslanec SDKÚ Viliam Novotný spochybňuje sľub Smeru dostavať Rázsochy

Foto: TASR/Vladimír Benko

Zdravotníctvu vláda podľa Novotného venovala v dokumente len necelých 1000 slov a neponúka nič konkrétne.

Bratislava 4. mája (TASR) - Poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný spochybňuje sľub vlády Roberta Fica (Smer-SD) dokončiť rozostavanú bratislavskú nemocnicu Rázsochy.

V parlamentnej rozprave k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) uviedol, že kabinet sa síce zaväzuje dostavať Rázsochy, avšak s prihliadnutím na ekonomické možnosti. Preto je podľa neho možné, že stavba bude naďalej chátrať. "Ani tento sľub teda nemusíme brať úplne vážne," povedal Novotný.

Vládnemu programu vyčíta, že nehovorí nič o riešeniach pre zdravotníctvo, ktoré je dnes v absolútne zlej situácii. Zdravotníctvu vláda podľa Novotného venovala v dokumente len necelých 1000 slov a neponúka nič konkrétne.
"Vládny program by nemal byť vágny, mal by byť zrozumiteľnou víziou," tvrdí Novotný. Na základe predloženého dokumentu sa podľa jeho slov nedá povedať, aký plán má vláda. "Je to biankošek pre vládu. Pre pacientov, zdravotníkov, občanov je to príliš veľké riziko," vyhlásil Novotný, ktorý preto dokument nepodporí.

Foto: TASR/Martin Baumann
Jediné, čo sa dá na základe PVV povedať, je podľa neho to, že Ficova vláda nebude transformovať nemocnice, čím chce zabrániť privatizácii. Novotný zdôraznil, že v prípade nemocníc je nevyhnutné robiť zásadné štrukturálne opatrenia.

"Ak sa nezačnú robiť, tak možno vláda zabráni údajnej privatizácii, ale nevyrieši problémy večne sa zadlžujúcich nemocníc," vysvetlil. Novotný tiež spochybňuje záväzok prísnej kontroly hospodárenia nemocníc. "Nefungovalo to za Valentoviča ani za Rašiho a nebude to fungovať ani za Zvolenskej. Vy to viete rovnako dobre ako ja," obrátil sa na vládny Smer-SD.

Sociálny demokrat Juraj Blanár mal z Novotného vystúpenia pocit, akoby bol poslanec v parlamente prvýkrát. Pripomenul mu, že v pléne sedel aj v čase, kedy bola strana SDKÚ-DS vo vláde a mala dosah na zmeny v zdravotníctve. "Ale SDKÚ neurobilo pre zdravotníctvo nič," odkázal Novotnému. Doplnil, že vlády, v ktorých mala strana zastúpenie, pripravili len transformáciu a následnú privatizáciu nemocníc a postavili lekárov a zdravotné sestry proti sebe. "Krásne ste to vyšpičkovali. Tak, že dnes je zdravotníctvo v absolútnom kolapse. To sa ešte nikomu nepodarilo," vyhlásil.