Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanec Kolesík podľa výboru zákon neporušil

Andrej Kolesík Foto: TASR

Andrej Kolesík v majetkovom priznaní za rok 2011 neuviedol svoju funkciu prezidenta Asociácie športových klubov Inter Bratislava.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Poslanec Smeru-SD Andrej Kolesík síce v majetkovom priznaní za rok 2011 neuviedol svoju funkciu prezidenta Asociácie športových klubov (AŠK) Inter Bratislava, Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií však nekonštatoval porušenie zákona.

Smer-SD totiž nepodporil uznesenie, ktoré o porušení hovorilo. Kolesíkovi pritom nehrozila žiadna sankcia, keďže zákon na takéto prípady nepamätá.

"Ten zákon je postavený tak nešťastne, ako je," komentoval to podpredseda výboru Otto Brixi (Smer-SD). Zdôraznil, že Kolesík sa nikdy netajil tým, že je prezidentom AŠK Inter Bratislava. To, že funkciu v priznaní neuviedol, pripisuje zábudlivosti. Kolesík svoje konanie oľutoval a Smer-SD nepodporil uznesenie konštatujúce porušenie zákona. "Nevidím dôvod, aby sme ho šikanovali kvôli tomu, že niečo mal záujem uviesť, ale z nejakého objektívneho dôvodu tak neurobil," vysvetlil Brixi.

Predsedu výboru Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) konanie poslancov Smeru-SD prekvapilo. "Predtým sme za začatie konania hlasovali jednohlasne aj s kolegami zo Smeru," pripomenul. Beblavý súhlasí, že Kolesíkovo previnenie bolo viac-menej formálne, ale napriek tomu išlo podľa neho o porušenie zákona. "Preto sa mi to uznesenie, v ktorom sme konštatovali, že zákon porušil, ale nedávali sme mu žiadnu pokutu, zdalo vecne správne. A som bol trochu prekvapený, že sa uznesenie neprijalo," uzavrel Beblavý.

Výbor zároveň zastavil konanie voči predsedníčke Ústavného súdu SR Ivette Macejkovej, ktorá mu mala vysvetliť, prečo vo svojom majetkovom priznaní neuviedla, že si popri výkone verejnej funkcie zarába aj učením na vysokej škole.