Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci sa zamkli, na neverejnom rokovaní hovoria o tajných službách

Na úvod piateho rokovacieho dňa ôsmej schôdze si plénum vypočuje správu o činnosti SIS a správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva za minulý rok.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Bez účasti verejnosti a novinárov sa začalo dnešné zasadnutie parlamentu. Za zatvorenými dverami do rokovacej sály, ktoré stráži polícia, sa hovorí o tajných službách. Na úvod piateho rokovacieho dňa ôsmej schôdze si plénum vypočuje správu o činnosti SIS a správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva za minulý rok.

Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) tento týždeň na margo vojenských tajných služieb povedal, že ešte nebol taký zlý rok ako ten minulý. Dôvodom je kauza odpočúvania viacerých novinárov, ku ktorej došlo za ministra Ľubomíra Galka (SaS). Podľa Glváča spomínaná správa, ktorú si verejnosť neprečíta, obsahuje výčitky bývalým šéfom rezortu obrany alebo tajných služieb.

Galko nedávno vyhlásil, že kauza pre neho zhasla vtedy, keď sa ukázalo, že všetky odpočúvania mali súhlas sudcu. "Tam nebol jediný nezákonný prípad. Dnes všetci vedia, že ten zákon je veľmi benevolentný a postupovalo sa tak ako celých 20 rokov. Dnes je silná požiadavka zabezpečiť väčšiu kontrolu," myslí si. Vypovedať ku kauze ešte nebol, no ak ho predvolajú, pôjde. "Nemal som doteraz v tejto veci žiadny kontakt s orgánmi činnými v trestnom konaní. Asi by už všetci boli radi, keby sa urobila hrubá čiara a urobil sa nový zákon, lebo ja to od začiatku pokladám za spolitizovaný proces s nepohodlným politikom, ktorého bolo treba do 48 hodín odstrániť. Tá kauza sa potom využila jeden-dvakrát pred voľbami, ale dnes už to žiadne politické body nikomu neprináša. Nejako to bude treba ukončiť, ale môj názor je, že ani tí obvinení dôstojníci nebudú nikdy odsúdení, lebo podľa mňa postupovali v súlade so zákonom," dodal Galko.

Po tajnom rokovaní bude pokračovať prerušená rozprava k novele zákona o dani z príjmov, ktorú vytrvalo kritizujú opoziční poslanci. Právna norma ruší rovnú daň tým, že daň z príjmu právnických osôb rastie zo súčasných 19 na 23 percent a u vybraných fyzických osôb na 25 percent.

Popoludní sa začne očakávaná diskusia k novele Zákonníka práce, ktorý sa mení vždy po voľbách s príchodom novej vládnej garnitúry. Podľa vládneho Smeru-SD má priniesť posilnenie práv zamestnancov, podľa opozície iba odborárov. Z navrhovaných zmien vyplýva, že niekoľko stotisíc dohodárov sa má od januára budúceho roka čiastočne vyrovnať výhodami a svojím pracovným postavením zamestnancom. Rozšíriť sa tak má podľa ministerstva práce pokrytie dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru o viaceré ustanovenia.