Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Škripek: Poslanci EP budú musieť riešiť otázku klimatických utečencov

Na snímke eurposlanec Branislav Škripek z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov počas rozhovoru pre TASR v Štrasburgu 15. mája 2019. Foto: TASR Michal Svítok

Slováci si budú voliť svojich zástupcov do Európskeho parlamentu v sobotu 25. mája.

Štrasburg 15. mája (TASR) – Novozvolení poslanci do Európskeho parlamentu (EP) budú musieť po májových voľbách riešiť témy ako brexit, migráciu či problematiku klimatických utečencov. Pre TASR to uviedol počas aprílovej plenárnej schôdze EP Branislav Škripek z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov, ktorý do EP kandidoval za OĽaNO.



"Stále tu trvajú otázky migrácie a toho, že akým spôsobom sa vyrovnávame s tým, že stále prichádzajú... Čo nás čaká a nehovorí sa o tom, sú klimatickí utečenci, ktorí začnú v státisícoch utekať z krajín, kde už sa vôbec nedá žiť. A na toto nebudeme môcť hovoriť, že nechceme ich tu, pretože oni proste utekajú pred smrťou. Ako sa s tým vyrovnáme, to som veľmi zvedavý," konštatoval Škripek.

V otázke brexitu sa zamýšľa nad tým, či sa vôbec uskutoční a ako bude prebiehať. Veril, že svojho času uskutočnené referendum o odchode Veľkej Británie z EÚ neprejde. "Myslím si, že keby mali reálne teraz referendum, asi by hlasovali proti odchodu, pretože im to spôsobilo toľko ťažkostí. Už si to aj prerátali. Zistili, že ekonomicky to ponesú dosť ťažko ešte dlho a budú mať mínus. No a viete, peniaze tlačia, to je niečo, čo nie je príjemné žiadnemu štátu. Poškodí to EÚ, aj Veľkú Britániu. Takže, moje želanie by bolo, aby neodišli, aby skôr zvíťazili sily, ktoré ich tu udržia," zdôraznil Branislav Škripek.

Bol by rád, keby sa v Slovákoch prebudilo vedomie toho, prečo je dôležité ísť v májových voľbách voliť. "Je to dôležité, aby som sa vyjadroval k spoločenským otázkam, k pohybu na politickej scéne, k pohybu na európskej scéne. Toto je to, čo nám veľmi chýba na Slovensku, takéto nejaké prepojenie voči Európe," konštatoval.

Zároveň tiež zdôraznil, že poslanec EP sám o sebe nezmôže nič, rovnako ako ani poslanec národného parlamentu. "Demokracia znamená, že sa spájame s druhými a hľadáme určitý okruh ľudí, ktorí podporujú naše spoločné ciele. V EP musíte ešte viac získať vplyv ostatných poslancov pre cieľ," spresnil. Podľa neho je dôležité, aby europoslanec patril do nejakého výboru, najlepšie do výboru, ktorý sa v mnohých veciach zaoberá skutočnosťami týkajúcimi sa i Slovenska.

Tendencia vzrastu podpory nesystémových strán je podľa neho spôsobená nezvládnutím odpovedí na to, ako sa pozerať napríklad na utečeneckú krízu. Dôvod vidí taktiež v spôsobe riešenia toho, ako sa nakladá s ľuďmi, ktorí už prišli do Európy. "Potom je veľmi jednoduché, keď vzniknú politické skupiny, ktoré dávajú totálne jednoduché odpovede, ktoré sú ale v skutočnosti neuskutočniteľné. Povedia, my ideme do toho EP a zmeníme to tu. No, nezmenia. Pretože, v EP stále vládne duch uvedomenia si, že máme obrovský spoločný projekt, ktorý má neskutočné výhody pre nás všetkých," uviedol.

Škripek sa domnieva, že keď prichádzajú niektoré extrémistickejšie politické skupiny z jednotlivých štátov, ani sa nedokážu spojiť, pretože každý má iné predstavy a predovšetkým mu ide o jeho štát. "Fakticky, ak tu chcú prísť len s tým, že aj my odídeme, tak to sem ani nemusia prichádzať. Jediné, čo tu dosiahnu, bude ich vlastná rozdrobenosť, pretože nevidel som tu (pozn. v EP) nejaké veľké prepojenie, sústredený politický tlak týchto skupín. Skôr sú v týchto politických stranách veľmi silné individuality, ktoré vystupujú s nejakými zaujímavými návrhmi, ale v medzinárodnej európskej politike nebudú mať reálny dopad, ani reálne dobré riešenia," upozornil Škripek.

Nedokázal predpovedať, či takéto subjekty posilnia, ale je veľmi zvedavý, ako zahlasujú voliči. "Predsa len, spolieham sa na to, že je veľmi veľa zodpovedných ľudí, ktorí si uvedomujú, že ako Únia máme problémy, ale riešiť sa nedajú jednoducho len tým, že budeme vykrikovať, trieskať po stole a nástojiť na niečom, čo iba ja chcem. Skôr je potrebné konštruktívnejšie, lepšie navrhovať to, ako riešiť vážne svetové problémy, ktoré sa týkajú EÚ a to, aby EÚ v tom bola stále pevná a veľká, pretože len ako obrovský svetový hráč vieme odpovedať," povedal.

Slováci si budú voliť svojich zástupcov do Európskeho parlamentu v sobotu 25. mája. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci sú volení na päťročné volebné obdobie. Štatistický úrad SR by mal vyhlásiť oficiálne výsledky volieb do EP na Slovensku v nedeľu v noci (26. mája).