Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Politológovia sa v názoroch na program Procházkovej Alfy rozchádzajú

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Politológ Abrahám tvrdí, že program obsahuje viacero názorov, ktoré sú nerealizovateľné vo vláde, nieto ešte v opozícii.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Hodnotenie programu platformy Alfa, ktorú cez víkend predstavil opozičný poslanec Radoslav Procházka (KDH), rozdeľuje politológov. Kým Ján Baránek je presvedčený, že tento dokument obsahuje veci, ktoré stoja za úvahu, Samuel Abrahám priznáva, že ho tento program sklamal aj preto, že nedokázal pomenovať skutočné problémy. Obaja sa však zhodujú, že šance tejto platformy na úspech v KDH nie sú vysoké.

"Procházka vcelku presne pomenoval stav krajiny v istých bodoch. Myslím si však, že podpora nebude vysoká, pretože pri takýchto príležitostiach sa nezvykne hodnotiť len obsah, ale vstupujú do hry aj subjektívne záujmy, či ješitnosť. Keby predseda KDH (Ján Figeľ) priznal, že to, čo navrhuje Procházka, je lepšie ako to, čo robí KDH, tak by mu musel samozrejme musel prenechať miesto," poukázal Baránek. Táto personálna animozita podľa jeho slov znižuje aj Procházkovu šancu prilákať do platformy ďalších významných členov z KDH. "On tam nie je bohvieako obľúbený," poznamenal.

Napriek tomu program poslanca má podľa neho šancu osloviť verejnosť. Nepriamo totiž podľa Baránka otvára otázku, komu dnes patrí Slovensko a nakoľko je vyložiteľné právo v krajine.

Politológ Abrahám bol voči dokumentu Alfy kritickejší. Podľa neho obsahuje program viacero názorov, ktoré sú nerealizovateľné vo vláde, nieto ešte v opozícii. Dokument je navyše podľa jeho slov spísaný tak, že obsahuje skôr názory poslanca, ku ktorým KDH ani nemôže zaujať stanovisko.

"Som veľmi sklamaný so znením tej brožúrky. Miesto toho, aby pomenoval ozajstné problémy v tejto spoločnosti, sú tam také jeho právnické kľučky. Sú tam mimoriadne suché, strohé, právnické veci, ktoré by mali zdanlivo osloviť ľudí, ale ja si myslím, že na Slovensku ani nie je veľa ľudí, ktorí by akceptovali takú hlúposť, že teraz máme financovať zdravotnú starostlivosť zo štátneho rozpočtu," zhodnotil Abrahám. Otázky však podľa neho otvára aj viacero iných návrhov, o ktorých poslanec hovorí.

V prípade, že so svojou platformou poslanec neuspeje, bolo by podľa Baránka prirodzené, keby kresťanských demokratov napokon opustil. "Inak je to iba vízia pre víziu," vysvetlil. Následne môže Procházka opustiť politiku úplne alebo sa pokúsiť o úspech v inom politickom subjekte. V takom prípade by teoreticky mohol hľadať spoluprácu s exministrom vnútra Danielom Lipšicom (nezávislý), no aj tu môže podľa Baránka zavážiť subjektívny faktor. "Boli by to dvaja kohúti na jednom smetisku, čo môže byť bariéra. Ale aby dvaja robili to isté, to sa mi tiež nezdá zmysluplné," komentoval.