Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opozičnú SaS povedie do eurovolieb Eugen Jurzyca

Na snímke Eugen Jurzyca. Foto: TASR

Voľby do europarlamentu sa budú na Slovensku konať 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov.

Bratislava 24. februára (TASR) - Opozičnú SaS povedie do májových volieb do Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca. Druhý na kandidačnej listine bude Alojz Baránik, tretia Lucia Ďuriš Nicholsonová (všetci poslanci Národnej rady SR). Oznámil to predseda strany Richard Sulík v nedeľu na tlačovej konferencii v Bratislave.

"V Bruseli sa rozhoduje o dôležitých veciach pre Slovensko a ak chceme tieto veci ovplyvniť, musíme tam mať zdatných a čestných zástupcov," vyhlásil Sulík, ktorý vyjadril spokojnosť s celou kandidátkou, a najmä s prvou trojicou.

Líder kandidátky Jurzyca sa podľa svojich slov bude snažiť o "štíhlu" Úniu, ktorá bude pripravená na horšie časy. V prípade zvolenia bude pôsobiť vo výbore pre vnútorný trh. Baránik chce aj z pozície europoslanca zlepšovať úroveň právneho štátu na Slovensku. Ďuriš Nicholsonová sa plánuje venovať sociálnym veciam.

Sulík predstavil aj ďalšie mená 14-člennej kandidátky. Na štvrtom mieste kandiduje poslankyňa NR SR Natália Blahová, piaty je expert strany na potravinárstvo Miroslav Žiak a šiesty odborník na eurofondy Ján Rudolf. SaS začne svoju predvolebnú kampaň 2. apríla.

Voľby do europarlamentu sa budú na Slovensku konať 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.