Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na Slovensku existuje 153 strán a hnutí, len 62 je aktívnych

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Politické subjekty vznikajú podľa zákona registráciou na ministerstve vnútra.

Bratislava 3. marca (TASR) - Na Slovensku existuje až 153 politických strán a hnutí. Z toho len 62 je aktívnych, zvyšných 91 je v likvidácii. Naposledy (vlani) boli zaregistrované subjekty - Nová väčšina (Daniel Lipšic)(NOVA), Magnificat Slovakia (MS) a Koalícia občanov Slovenska (KOS). Informácie TASR poskytla Michaela Kováčová z odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra (MV) SR.

Politické subjekty vznikajú podľa zákona registráciou na ministerstve vnútra. Strana vzniká dňom zápisu do registra strán. Predchádza tomu návrh na registráciu, ktorý podáva najmenej trojčlenný prípravný výbor. Okrem iného v ňom musí byť určený splnomocnenec, ktorý bude konať v mene prípravného výboru.

Návrh musí obsahovať zoznam najmenej 10.000 občanov, ktorí súhlasia, aby strana vznikla. Potrebné sú tiež stanovy strany, doklad o zaplatení správneho poplatku vo výške 663,50 eura a vyhlásenie o adrese sídla strany, ktoré musí byť na území Slovenska. Ak sú splnené všetky podmienky, ministerstvo zaregistruje politický subjekt do 15 dní od začiatku konania. To začína dňom podania návrhu na registráciu.

Politické subjekty vstupujú do likvidácie buď dobrovoľne, alebo nedobrovoľne. K nedobrovoľnému vstupu dochádza podľa zákona vtedy, ak strana do štyroch mesiacov od svojho vzniku nepodá návrh na zápis štatutárneho orgánu alebo členov štatutárneho orgánu do registra strán spolu s uznesením ustanovujúceho najvyššieho orgánu strany príslušného podľa zaregistrovaných stanov.

O rozpustení strany či hnutia rozhoduje Najvyšší súd SR. A to v prípade, ak strana svojimi stanovami, programom alebo činnosťou porušuje Ústavu SR, ústavné zákony, zákony a medzinárodné zmluvy. Ak zistí, že politická strana alebo hnutie má majetok, nariadi likvidáciu.