Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Slovenskí ministri vyjadrujú sústrasť v súvislosti s tragédiou v Prahe

Ľudia čakajú vo štvrtok 21. decembra 2023 neďaleko budovy Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v centre Prahy v Českej republike. Foto: TASR/AP

Ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) udalosť šokovala i ranila.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Politické strany i ministri vyjadrujú sústrasť pozostalým obetí tragickej streľby na Karlovej univerzite v Prahe. Členovia kabinetu ponúkajú aj pomoc.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) hovorí o "príšernej tragédii". "Musíme spraviť všetko pre to, aby sa podobné tragédie u nás ani v iných štátoch neopakovali. Bratia Česi, ak vám vieme akokoľvek pomôcť, sme tu pre vás," napísal.



Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) vyjadril úprimnú sústrasť a prejav účasti príbuzným obetí, vláde, ako aj celej českej spoločnosti.

Ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) udalosť šokovala i ranila. "Som v kontakte s českým ministrom a sme pripravení pomôcť," reagoval. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) hovorí o strašnej tragédii.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) prijala správu z Prahy s veľkým zdesením a hrôzou. "Sme myšlienkami s našimi priateľmi v Českej republike a všetkými, ktorých tento hrozný zločin a tragédia zasiahla," uviedla. Minister informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) verí, že zraneným lekári pomôžu.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odsúdila nepochopiteľný a ničím neospravedlniteľný čin útočníka, ktorý pripravil o život mladých študentov v Českej republike. "Táto tragédia navždy poznačí životy ich rodín a blízkych, ktorých bolesť dokáže zmierniť iba čas," skonštatovala.

Ku kondolenciám sa pridalo aj Progresívne Slovensko. "Som z tohto desivého činu zhrozený. Okrem iného v Prahe študujú tisícky slovenských študentov, sám som bol jedným z nich. Veľmi dúfam, že obetí a zranených bude čo najmenej," uviedol predseda hnutia a podpredseda parlamentu Michal Šimečka.

Vo štvrtok 21. decembra 2023 sú pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v centre Prahy v Českej republike odstavené vozidlá záchrannej služby.
Foto: TASR/AP


Predseda KDH Milan Majerský vyjadril občanom Českej republiky blízkosť i spolucítenie. "Vražda je vždy otrasný čin, ale vražda mladých ľudí je niečo naozaj nepochopiteľné. Dnešný čin útočníka v Prahe ma šokoval a vyjadrujem hlbokú sústrasť rodinám pozostalých, ktorí budú prežívať najťažšie Vianoce v živote namiesto toho, aby boli doma spolu so svojimi rodinami a najdrahšími," uviedol.

Strana SaS vyjadrila rodinám i priateľom obetí úprimnú sústrasť. Zaželala tiež veľa síl všetkým, ktorých sa táto udalosť dotkla. "Myslíme na vás," napísali na sociálnej sieti.

Na tragédiu reagoval aj poslanec Národnej rady SR Roman Mikulec z hnutia Slovensko. "Akékoľvek útoky a násilie proti nevinným ľuďom je neprijateľné. O to viac, ak sa deje na akademickej pôde," skonštatoval na sociálnej sieti.

Poslankyňa Veronika Remišová (Za ľudí) skonštatovala, že zlo a nenávisť nezastavili ani blížiace sa sviatky. "Sme s vami v modlitbách," poznamenala.

Pri streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe prišlo vo štvrtok o život najmenej 15 ľudí a minimálne 24 je zranených. Informoval o tom český policajný prezident Martin Vondrášek. Skutok bol podľa neho premyslený, strieľajúci študent sa zrejme inšpiroval činom v zahraničí.