Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Polícia pripravuje preventívne akcie zamerané na chodcov

Ilustračné foto Foto: TASR

Kým v autách zomrelo 177 osôb, chodcov vlani zomrelo 67. Tento počet tvorí takmer 23-percentný podiel na celkovom počte usmrtených.

Bratislava 8. januára (TASR) - Polícia pripravuje dopravno-bezpečnostné a preventívne akcie zamerané na všetkých účastníkov cestnej premávky a s cieľom naďalej znižovať nehodovosť. "Špeciálne sa zameriame na chodcov, najslabší článok v cestnej premávke," uviedla pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

"Minulý rok sme zaznamenali najviac strát na životoch u chodcov, hneď po vodičoch a spolujazdcoch. Kým v autách zomrelo 177 osôb, chodcov vlani zomrelo 67. Tento počet tvorí takmer 23-percentný podiel na celkovom počte usmrtených," konštatovala. Najčastejšie sú to prípady, keď sa vodič nevenuje vedeniu, nesleduje situáciu v premávke, neprispôsobí rýchlosť. Nezaostávajú ani prípady, keď chodec náhle vbehne do jazdnej dráhy auta a vodič už nemá šancu zabrzdiť.

"Koncom decembra z neznámych príčin spadol pod kolesá autobusu 73-ročný chodec. V októbri sme informovali o smrti chodcov, ktorí v tme a tmavom oblečení ležali na ceste. Včera (7.1) v Banskej Štiavnici náhle vošiel pred auto 56-ročný chodec, vrtuľník ho previezol do nemocnice, bojuje o život. Výnimkou nie je ani alkohol u jednej či druhej strany účastníkov," dodala Baloghová.

Upozornila, že policajti sa v praxi sa stretávajú s prípadmi, keď chodci nepoznajú pravidlá cestnej premávky a nevedia správne prechádzať cez cestu. "Sú to najmä chodci - nevodiči. Keďže neabsolvujú preskúšanie z vedenia vozidla, nenaštudujú si ani potrebný zákon, v ktorom sú osobitné ustanovenia o chodcoch," podčiarkla.