Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Polícia začne v kauze privatizácie letiska ďalšie trestné stíhanie

Bratislavské letisko, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hospodárske noviny uvádzajú, že podľa spisu Gorila, ktorý sa objavil na internete, sa mal bývalého ministra dopravy Prokopoviča pokúšať korumpovať šéf Penty Haščák.

Bratislava 4. marca (TASR) - Polícia začne v kauze privatizácie bratislavského letiska ďalšie trestné stíhanie vo veci, v tomto prípade pravdepodobne pre podozrenie z úplatku. S odvolaním sa na informácie šéfa Národnej kriminálnej agentúry Milana Tökölyho to uvádzajú dnešné Hospodárske noviny (HN).

Tököly HN potvrdil, že polícia začne ďalšie trestné stíhanie. "Podľa mojich posledných informácií od šéfa vyšetrovacieho tímu, áno," povedal.

Podľa informácií HN má ísť o stíhanie pre podozrenie z úplatku. Denník dodáva, že podľa spisu Gorila, ktorý sa objavil na internete, dodnes však nikto nepotvrdil jeho pravosť, sa mal bývalého ministra dopravy Pavla Prokopoviča pokúšať korumpovať šéf Penty Jaroslav Haščák. Podľa tohto zdroja mu mal ponúkať investíciu 80 miliónov korún do spoločnosti Novapharn.

"Vylučujeme z našej strany akékoľvek snahy, ktoré by mohli smerovať k nezákonnému ovplyvňovaniu privatizačnej súťaže," uviedol pre HN PR manažér Penty Martin Danko. "Vôbec nemám poznatky o tom, ani kto by mal byť podplácaný, ani akým spôsobom, ani za čo," reagoval aj Prokopovič. "Absolútne celý priebeh bol transparentný, kontrolovaný médiami, sledovaný všetkými uchádzačmi, takže toto jednoducho odmietam," dodal.

O privatizáciu bratislavského letiska sa počas druhej Dzurindovej vlády uchádzalo tak konzorcium Two One, v ktorom mala účasť Penta, ako aj Abertis s účasťou J&T. Súťaž vyhralo konzorcium Two One, ktoré ponúklo vyššiu cenu. Predaj sa však nikdy nerealizoval, keďže nová vláda Roberta Fica privatizáciu zastavila.

HN uvádzajú, že peniaze spoločnosti Novapharn mala podľa spisu Gorila, zverejneného na internete, ponúkať aj J&T. "Je to zjavne nelogické, keďže v súťaži uspelo iné konzorcium," odmietla pre HN akékoľvek spájanie s korupciou hovorkyňa J&T Nikol Kubaská.

V prípade privatizácie letiska polícia už dlhšie vyšetruje možnosť, že sa Prokopoviča snažili vydierať kolegovia z vlády. Aj toto podozrenie Prokopovič už v minulosti jednoznačne odmietol.