Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Polícia bude prísnejšie kontrolovať chodcov

Foto: TASR

Chodci zavinili v tomto roku už 49 nehôd, z nich až osem prišlo o život.

Bratislava 13. februára (TASR) - V januári sa stali denne štyri nehody s účasťou chodcov. Za prvý mesiac v tomto roku zavinili chodci už 49 nehôd.

"Polícia sprísni kontroly dodržiavania základných povinností vodičov voči chodcom a opačne. Policajti sa okrem iného zamerajú na spôsob, akým chodci prechádzajú cez cestu. Je dôležité, aby si uvedomili, že aj oni sú účastníkmi cestnej premávky a musia sa riadiť pravidlami cestnej premávky tak ako vodiči. V záujme bezpečnosti účastníkov cestnej premávky budú policajti riešiť priestupky nekompromisne v súlade so zákonom. Chodcom bude za porušenie predpisov uložená pokuta vo výške 50 eur a v správnom konaní až 100 eur," informovala Denisa Baloghová z Prezídia PZ. Ako doplnila, policajti neustále chodcov, ale aj vodičov vyzývajú a upozorňujú na dodržiavanie pravidiel v cestnej premávke, na vzájomné rešpektovanie sa a opatrnosť najmä v blízkosti priechodov pre chodcov. Nevenujú však tomu pozornosť.

Až 18 chodcov zavinilo nehodu pod vplyvom alkoholu. Na priechodoch polícia eviduje 39 nehôd, v ich blízkosti jednu a 86 nehôd ostatných, napríklad prebiehanie cez cestu mimo priechodu či krížom cez viac jazdných pruhov.

Celkový počet nehôd sa však znížil, polícia eviduje 988 nehôd, čo je o 153 menej ako v januári 2013.