Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Policajti si posvietili na ľudí, ktorí chodia cez trať mimo prechodov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na železničných priecestiach došlo tento rok k 42 nehodám. Zomrelo pri nich päť osôb, ďalších 13 utrpelo ťažké zranenia.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Policajti si vo štvrtok posvietili na chodcov, ktorí prechádzajú cez železničnú trať mimo vyznačených a na to určených prechodov. Policajné hliadky kontrolovali aj dodržiavanie rýchlosti na viacerých železničných priecestiach. Namiesto pokút však previnilci dostávali informačné letáky. Išlo o spoločnú akciu Železníc SR a Prezídia Policajného zboru, v prevencii chcú pokračovať aj naďalej.

"Železnice Slovenskej republiky majú bezpečnosť na prvom mieste. Je pre nás nepochopiteľné, ako stovky ľudí denne riskujú svoje životy. Výchova a prevencia je asi najspoľahlivejší spôsob, ako ich naučiť, že na železnici sa nehazarduje, že pri strete s vlakom nemôžu vyhrať. Aj táto akcia má prispieť k tomu, aby počet zbytočných úmrtí pre nesprávne rozhodnutie riskovať život klesal," uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Dlhodobým cieľom polície je znižovanie nehodovosti a úmrtnosti nielen na cestách, ale i na miestach, kde hrozí vznik nehôd, pripomína viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel. "Stret s motorovým vozidlom môže mať tragické následky, ale stret s vlakom sa končí fatálne. Aj preto vítame spoluprácu so ŽSR, aby sme spoločne vzdelávali verejnosť, upozorňovali na riziká s tým spojené a prispeli k tomu, aby vyhaslo čo najmenej ľudských životov," doplnil.

Na železničných priecestiach došlo tento rok k 42 nehodám. Zomrelo pri nich päť osôb, ďalších 13 utrpelo ťažké zranenia. Od začiatku roka zahynulo pri zrážke s vlakom mimo železničných priecestí 87 osôb, z toho 64 prípadov boli samovraždy. Železničná polícia tiež riešila takmer 4100 prípadov prechádzania cez dráhu mimo určeného priestoru prechodu alebo priecestia, alebo iného priestoru neprípustného verejnosti, označeného zákazom vstupu.